Hopp til hovedinnhold


Nå må politiet svare for seg

I morgen kommer politiets rapport om sin egen innsats 22. juli. Et av de mange ubesvarte spørsmålene er hvorfor ambulansehelikoptrene ikke fikk tidligere adgang til Utøya.

I morgen kommer politiets rapport om sin egen innsats 22. juli. Et av de mange ubesvarte spørsmålene er hvorfor ambulansehelikoptrene ikke fikk tidligere adgang til Utøya, skriver Dagsavisen.

Mandag publiserte TV 2 lydopptak fra politiloggen da Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya 22. juli.
Politiet ba om helikopter for å evakuere de skadde.

«Gjerningsmannen er pågrepet. Flere skutt. Og både skadde og drepte. Vi trenger evakuering med helikopter ... fort!»

Det sa politi fra Beredskapstroppen over sambandet rett etter at Breivik ble pågrepet klokken 18.35, 22. juli.

Men det kom ikke helikopter til Utøya. Rask evakuering ved hjelp av helikopter kunne ha ført til at flere av ungdommene som ble skadet og senere døde av skadene ville overlevd.

I stedet for evakuering fra Utøya med helikopter, ble de skadde fraktet over til Utvika camping ved hjelp av båt. Derfra ble de sendt med ambulanser og ambulansehelikopter til sykehus.

Overlege ved luftambulanseavdelingen på Oslo universitetssykehus Stephen Sollid var en av åtte leger ved Utøya 22. juli. Han forteller at meldingen fra politiet på Utøya aldri nådde helsepersonellet og blir overrasket når han hører at politiet ba om helikopter til øya.

– Dette er nytt for meg. Den henvendelsen kom ikke igjennom til oss i luftambulansen. Vi fikk beskjed fra AMK (sentralen) om at øya ikke var sikkerhetsklarert, og at vi ikke kunne dra dit, verken med personell eller helikopter, sier Sollid til Dagsavisen.

Les mer om saken hos Dagsavisen