Hopp til hovedinnhold


Mye mer enn en jobb

Det er ti yrker på èn og samme gang, sier mangeårig ambulansearbeider Øyvard Sørensen.

Ambulanseyrket er ti yrker på èn og samme gang, sier mangeårig ambulansearbeider Øyvard Sørensen til Tidsskriftet Arbeidsmiljø.

- Du må være litt sosialarbeider, litt psykolog og ha store sosiale antenner. Det er den beste jobben i verden. 
Sørensen har jobbet på ambulanse i 20 år, og bærer tittelen paramedic.

- Det er to forskjellige jobber, nå og da jeg begynte. Fra å tilby litt avansert førstehjelp, har vi flyttet sykehusene hjem til folk, sier han.

- Hvordan var de første oppdragene dine? 
- Jeg var veldig spent, og enkelte ganger engstelig for hva som skulle møte oss. Jeg hadde jo en del bilder i hodet, og av og til stemte de bildene. Da jeg oppdaget at jeg klarte å handle i slike situasjoner, var det veldig tilfredsstillende.

- Blir du fortsatt nervøs? 
- Ja, og i det øyeblikket du ikke blir det bør du slutte. Det samme gjelder når jobben ikke går inn på deg lenger.

Ikke for alle
At ikke alle kan bli ambulansearbeidere er åpenbart.

- Unge folk som har tatt livet sitt er ille. Likevel er det å se noen lide på det mellommenneskelige planet verst. De pårørende. Å trøste en mann som har funnet kona si, gjennom 50 år, død i senga om morgenen. Der og da ser du hvordan livet til en person rakner litt, sier Sørensen.

Han er glad for at ambulanseyrket er blitt mer gjennomsyret av utdanning, men tror likevel ikke alt kan tilegnes gjennom læring.

- Klarer du ikke å lese mellom linjene kan det jo nesten bli et overgrep mot den du skal hjelpe. 80 prosent av denne jobben er på det mellommenneskelige planet, derav behovet for de sosiale antennene.

Fra fødsel til død 
Seksjonen på Brobekk er blant de travleste i regionen, og har flere oppdrag enn hele Trondheim by til sammen. Med tre ambulanser blir arbeidspresset høyt.

- Før var ambulansearbeider et livsyrke, men til det er arbeidsbelastningen blitt for stor. Forventningene og kravene blir stadig større, sier Gulliksen som tror yrket vil forandre seg.

- Om noen år vil du kanskje være 25 år før du er nyutdanna ambulansearbeider. Da vil jeg tro at etter 20 år i yrket er du ganske mettet av inntrykk, turnusbelastning, høyt kjørepress og stadig tøffere krav.

- Er ambulanseyrket mer komplekst enn hva folk flest tror? 
- Det er alt fra fødsel til død, og alt imellom der som du kan tenke deg og ikke tenke deg, men mange overvurderer nok biten med synsinntrykk. Synene er til tider svært sterke, men med erfaring vil de gradvis bety mindre og mindre. Det er omsorgsdelen som er den mest belastende mentalt.

Les hele intervjuet i Tidsskriftet Arbeidsmiljø