Hopp til hovedinnhold


Mor i koma etter feildiagnose

Legen stilte diagnosen svineinfluensa over telefonen. Kvinnen viste seg å ha hjernehinnebetennelse og bakterinfeksjon i hjerteklaffen, og havnet i koma før hun fikk hjelp av ambulanse.

Legen stilte diagnosen svineinfluensa over telefonen. Kvinnen viste seg å ha hjernehinnebetennelse og bakterinfeksjon i hjerteklaffen, og havnet i koma før hun fikk hjelp av ambulanse.

Feildiagnosen holdt på å ta livet av Namsos-kvinnen. Hun ble syk for en og en halv uke siden – og ble aldri undersøkt av lege før hun var blitt så syk at hun falt om i koma, fire dager etter at hun hadde kontaktet fastlegen sin for første gang.

Da kvinnen ringte fastlegen sin for å få hjelp fikk hun klar beskjed om at hun hadde fått svineinfluensa, og at hun måtte holde sengen i syv dager. Selv om kvinnen klaget over store smerter i nakke- og hoderegionen ble hun aldri tatt inn til undersøkelse av fastlegen – som stilte sin diagnose over telefon uten å ha sett pasienten.

Ringte på nytt
Da kvinnen etter to dager var blitt enda sykere ringte hun fastlegen på nytt, men heller ikke denne gangen fikk hun komme inn til undersøkelse ved legesentret i Namsos, forteller kvinnens datter Hege Barstad.

– Min mor fikk igjen beskjed om at hun hadde svineinfluensa, og at hun måtte holde senga. Det var fortsatt ikke noe tema ta henne inn til undersøkelse, sier Hege Barstad.

Ifølge datteren ble moren enda sykere utover ettermiddagen, og i ren fortvilelse tok moren da kontakt med legevakten i Namsos – men heller ikke her fikk 59-åringen den hjelpen hun hadde håpet på.

Legevakten nektet å ta imot pasienten, og sa at hun måtte forholde seg til fastlegen sin, som allerede hadde stilt en diagnose på kvinnens problemer.

Den stadig sykere 59-åringen ringte på nytt både fastlegen sin og legevakten fire dager etter at hun fikk diagnosen «svineinfluensa» – men til ingen nytte. Hverken fastlegen eller legevakten tok inn pasienten til ytterligere undersøkelser, forteller Hege Barstad.

Havnet i koma
Samme kveld som 59-åringen var blitt avvist av fastlege og legevakt for fjerde gang segnet hun om i koma, ute av stand til å ta vare på seg selv. Det ble da umiddelbart ringt etter ambulanse, som ankom hennes bolig etter kort tid, forteller Thomas Barstad.

Han var med moren i ambulansen til den kommunale legevakten ved Sykehuset Namsos.

– Jeg regnet med at mor ville få hjelp så fort vi kom til legevakten, men der tok jeg feil.

Legen som var på vakt nektet henne å komme inn. Han ville ikke ha en person med svineinfluensa inn på selve legevakten, så derfor ville han undersøke henne i ambulansen, sier Thomas Barstad. Da legen i tillegg påførte moren et munnbind, opplevde Barstad situasjonen som helt ute av kontroll.

– Min mor var i en koma-tilstand, i tillegg til at hun kastet opp. Derfor fryktet jeg for at hun skulle bli kvalt, sier Barstad, som da forlangte at moren ble tatt inn til ytterligere undersøkelser på selve legevakten.

CT ute av drift
Thomas Barstad forlangte at det ble tatt en CT-røntgen av moren, men da fikk han beskjed om at maskinen dessverre var ute av drift, og at Sykehuset Namsos ikke kunne gi et slik tilbud den aktuelle kvelden.

– Jeg var livredd for at mor skulle dø, og derfor ville jeg ha henne til Sykehuset Levanger når de ikke kunne hjelpe henne i Namsos, sier Barstad, som opplevde situasjonen på legevakten som svært amper.

Barstad tror ikke at moren hadde overlevd en natt til hjemme, og derfor var han fast bestemt på å få henne til Sykehuset Levanger samme natt, uten flere telefoner til fastlege og legevakt. Etter en vurdering med legene på Sykehuset Namsos ble 59-åringen sendt videre av legevaktslegen i ambulansen til Sykehuset Levanger.

Kritisk i respirator
Ved Sykehuset Levanger ble det raskt fastslått at 59-åringen ikke hadde noen tegn på svineinfluensa. Derimot hadde hun en alvorlig hjernehinnebetennelse, i tillegg til en bakterieinfeksjon i hjerteklaffen. Kvinnen ble umiddelbart lagt i respirator, forteller Thomas Barstad, som da fikk beskjed om at morens tilstand ble vurdert som kritisk.

59-åringen ble liggende i respirator i flere dager, og behandlet med antibiotika. Etter at kvinnen ble koblet fra respiratoren er hennes tilstand satt kraftig tilbake, og hun er fortsatt innlagt ved Sykehuset Levanger.

– Mor har fått veldig bra behandling ved Sykehuset Levanger, men vi vet ennå ikke om hun vil bli helt bra igjen, sier Thomas Barstad, som er bitter og skuffet over at moren ikke fikk hjelp på et langt tidligere tidspunkt.

Skrekkeksempel

Thomas Barstad opplever det som har skjedd med moren som et skrekkeksempel, og forstår ikke hvordan en lege kan stille en diagnose over telefon uten å ha sett på pasienten. Han mener at moren burde fått komme inn til fastlegen sin da hun ringte første gang og sa at hun var alvorlig syk.

– For meg framstår det som helt ufattelig at mor ble avvist av fastlegen og legevakten i fire dager uten å få hjelp, sier Thomas Barstad, som i dag er glad for at moren er i live etter den traumatiske opplevelsen.

– Vi opplever det som skjedde som så alvorlig at det nå vil bli sendt inn en klage til Helsetilsynet for manglende hjelp til et svært sykt menneske, sier Thomas Barstad.

Morens telefondiagnose på svineinfluensa kunne lett ha endt i en virkelig tragedie, understreker søskenparet Barstad.

Les hele saken i Trønder-Avisa: Mor i koma etter feildiagnose