Hopp til hovedinnhold


- 70 er en magisk grense

Farten dreper. I sammenstøt over 70 kilometer i timen tåler ikke kroppens innvoller bråstoppen. Uansett hvor sikker bilen er.

Farten dreper. I sammenstøt over 70 kilometer i timen tåler ikke kroppens innvoller bråstoppen. Uansett hvor sikker bilen er, skriver VG.

Flere ganger kommer ambulansesjåfører til ulykkessteder hvor folk sitter tilsynelatende uskadede inni bilene sine. Kupeen er hel, men ulykken er likevel fatal.

Kan gi falsk trygghet
- Når vi skal hjelpe dem ut av bilen, oppdager vi at de er døde. Kroppen har rett og slett ikke tålt den voldsomme energibelastningen fra kollisjonen. Selv om moderne biler er sikrere enn eldre, gir de en falsk trygghet, påpeker ambulansesjåfør ved Oslo Universitetssykehus Ullevål, Trond Boye Hansen.

I 37 år har han rykket ut med ulende sirener for å redde folk som har kollidert. Takket være ny, solid bil er det mange som klatrer tilsynelatende uskadede ut av bilen sin etter en voldsom kollisjon.

- I ettertid har det flere ganger vist seg at de har livstruende indre skader, sier Boye Hansen.

Vi krasjer tre ganger i en ulykke
Eksempler på livstruende skader som ikke synes utenpå er at hovedpulsåren i magen eller brystet revner, eller at du får store knusningsskader i lungene.

- Vi ser også overrivning av tarmene og blødninger i leveren, milten eller bukspyttkjertelen, forklarer sykepleier og doktorgradsstipendiat Trine Staff i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Hun forsker på personskader i bilulykker mellom 2004 og 2006 der Trond Boye Hansen og hans medhjelpere i ulykkesteamet har rykket ut til 190 alvorlige trafikkulykker.

- Når du frontkolliderer, krasjer du aldri bare én gang, men tre: Først kolliderer bilen med noe. Deretter støter passasjerene mot noe inni bilen, forhåpentligvis mot beltet og airbagen. Og til slutt flytter organene dine på seg, forklarer Staff.

Legesjekk er lurt
Selv om du ser relativt uskadet ut og føler deg i god form etter en kollisjon, bør du alltid få en legesjekk.

- De skjulte skadene kan være veldig alvorlige, og blødninger kan komme snikende, forklarer Staff.

70 kilometer i timen er en magisk grense.

- Frontkolliderer du i 70 kilometer i timen i en moderne bil, utsettes kroppen din for en voldsom energi som er helt i grenseland av hva de indre organene dine tåler, forklarer ambulansesjåfør Trond Boye Hansen.

Siden 70 kilometer i timen er en magisk grense, er det også denne grensen Statens vegvesen opererer med når de senker fartsgrensene på ulykkesbelastede strekninger.

Men:

- Sitter du i en eldre bil når du kolliderer, skal det mye lavere hastigheter til før du får kritiske skader, sier også Trond Boye Hansen.

Les mer om saken i VG