Hopp til hovedinnhold


Mistet datteren etter legevaktsvikt

Linn Tiril (9) døde av blindtarmbetennelse. Hjelpen hun fikk fra Nordhordland legevakt var uforsvarlig, slår Helsetilsynet fast.

Linn Tiril (9) døde av blindtarmbetennelse. Hjelpen hun fikk fra Nordhordland legevakt var uforsvarlig, slår Helsetilsynet fast, skriver ABC Nyheter.

Linn Tiril Tillfjord (9) døde tirsdag 3. november 2009. Denne natten hadde moren hennes fortvilet ringt den lokale legevakten for å be om hjelp til sin alvorlig syke datter.

Midt på natten ringte hun legevakten og fortalte at datteren kastet opp hvert 5. til 10. minutt, at oppkastet var mørkt og at allmenntilstanden hadde vært dårlig i flere dager.

- Jeg opplevde at sykepleieren trodde jeg var en hysterisk mor. Jeg fikk råd mot vanlig omgangssyke, men vi hadde prøvd alt det. Jeg ga meg ikke og holdt fast på at dette ikke var normalt.

Sykepleieren sa at hun skulle konferere med vakthavende lege og ringe henne tilbake. Ti minutter senere ringte hun tilbake og tilbydde Linn Tiril en legetime morgenen etter. Sykepleieren hadde da ikke snakket med lege, men en opplæringssykepleier, noe Nina ikke fikk vite.

Halvannen time senere opplevde Nina og Harald at de holdt på å miste kontakten med Linn Tiril. Moren la henne i stabilt sideleie og ringte legevakten på nytt. Først da forsto sykepleieren alvoret, og sendte ambulanse. Lege ble kontakt med spørsmål om oppgradering fra gul til rød respons, men legen avslo. Luftambulanse ble ikke sendt.

Da ambulansepersonellet var fremme en halvtime senere møtte de et alvorlig sykt barn, og ba om legeassistanse fra legevakten. Legen viste til et annet oppdrag og rykket ikke ut umiddelbart. Legen ga heller ikke ambulansepersonellet råd om tiltak som kunne iverksettes.

Før legevaktslegen kom frem hadde Linn Tirils hjerte allerede stoppet. Luftambulansen kom til stedet og satte gang hjertelungeredning, og legen fra luftambulansen fulgte Linn Tiril i ambulansebil mot Haukeland Universitetssykehus. Hjertet begynte å slå igjen, men idet de kom frem til sykehuset stanset det ni år gamle hjertet på nytt. Linn Tiril døde i akuttmottaket.

Les mer om saken i ABC Nyheter