Hopp til hovedinnhold
Ambulanse utenfor Høgskolen i Østfold. Illustrasjonsfoto: Therese Fostervold Mathisen
Ambulanse utenfor Høgskolen i Østfold. Illustrasjonsfoto: Therese Fostervold Mathisen


Ministeren sjekket inn på paramedisinstudiet i Østfold med blålys og sirener

Forsknings - og høyere utdanningsminister Henrik Asheims besøk på Høgskolen ble også hans aller første møte med en ekte ambulanse.

Det gikk verken stille eller helt udramatisk for seg da statsråden besøkte Høgskolen i Østfold sine lokaler i Fredrikstad, melder Høgskolen i Østfold i en nyhetsmelding.

For når landets minister for forskning og høyere utdanning kommer på besøk for å ta det nye bachelorstudiet i paramedisin nærmere i øyesyn, hva er vel da mer naturlig enn å bli møtt med blålys? 

– Jeg har heldigvis aldri vært i en ambulanse før, røpet statsråden da det knallgule utrykningskjøretøyet rullet inn på plassen foran høgskolens hovedinngang.

Bak rattet satt paramedic Linn Eik Ulvøy som for anledningen fraktet HiØ-rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen trygt til statsrådmøtet.  Statsråden lot seg imidlertid ikke vippe av pinnen av den dramatiske regien. 

Linn Eik Ulvøy
Linn Eik Ulvøy. Foto: Live Oftedahl

– Blålys og hele pakka. Godt du satt foran da, parerte Asheim foran de mange fremmøtte. 

Høgskolens mest populære studium

Grunnen til at statsråden besøkte Høgskolen i Østfold var for å se nærmere på det nye bachelorstudiet i paramedisin som startet opp denne høsten. 

Dette er et profesjonsstudium som gir studenter som fullfører studiet grunnlag for autorisasjon som ambulansearbeider. Studiet skal styrke vurderings- og handlingskompetansen i de prehospitale tjenestene.

Bachelorstudiet er organisert som et deltidsstudium over fire år og ble umiddelbart en suksess da det åpnet for søkning tidligere i år.

Tallene fra Samordna opptak viste at det nye studiet hadde nesten 21 søkere per plass og det ble dermed HiØs mest populære studium i 2020.

– Vi har vært klar over at dette studiet har vært ønsket og etterspurt av samarbeidspartnere i helsetjenesten, men at studiet skulle gå rett inn med toppnotering i første runde var veldig gøy. Det er liten tvil om at den prehospitale helsetjenesten vil bli ytterligere styrket gjennom denne utdanningen, sa rektor Jelsness-Jørgensen da de fantastisk gode tallene ble offentliggjort i sommer.  

Er livsviktig 

Da statsråden kom for å se nærmere på studiet som Høgskolen i Østfold nå tilbyr fikk han ikke bare innsyn i hva en paramedisiner faktisk gjør, men også hvordan høgskolen skal forberede studentene på å fylle den viktige rollen. For det er liten tvil om at paramedisinjobben er livsviktig. 

– Paramedisinere er de første på et skadested og er de som gir livreddende behandling. Måten de handler på når det haster som mest vil kunne utgjøre forskjellen mellom liv eller død, sier studieleder Randi Sommerfelt. 

Bachelorstudiet i paramedisin er nå inne i det første året og studentene kommer fra hele landet. Studieprogrammet hadde søkere fra alle landets fylker ved årets opptak.

Asheim fikk også anledning til å snakke med noen av de som går på studiet.

Blant disse var Daniel Hanssen som har jobbet i ambulansetjenesten siden 2006.  Statsråden lot seg tydelig imponere over å høre at Hanssen kombinerer deltidsstudiet med full jobb, barn og hus.  

– Det er ganske heavy, kommenterte Asheim. 

Hanssen hadde et klart budskap til ministeren, nemlig at det er behov for å ta inn flere fagarbeidere som studenter. 

– Det er folk med ulike bakgrunn som søker på dette studiet og jeg håper at flere med fagbrev kan komme inn. Det vil gi mer kunnskap til de som allerede er i tjenesten, mener han.