Hopp til hovedinnhold


Millioner å spare på hoftebrudd-samarbeid

Gode resultater på behandling av hoftebruddpasienter ved St. Olavs hospital i Trondheim vekker internasjonal oppsikt, ifølge NRK Trøndelag.
Klokka 9 om morgenen ligger en 94 år gammel mann på operasjonsbordet ved St. Olavs hospital i Trondheim. Han kom inn klokka 17.30 dagen før med hoftebrudd, etter å ha snublet i stokken sin.
– Vi ser at lårhalsen er brukket av her. Restene av lårhalsen står her mens kula ligger igjen inne i skåla. Den skal vi ta ut etterpå, sier kirurg og overlege ved ortopedisk avdeling, Lars Gunnar Johnsen.

Har fulgt 400 hoftebruddspasienter

I løpet av et år pådrar rundt 10 000 nordmenn seg et hoftebrudd. Flesteparten er eldre, og en firedel dør i løpet av det neste året.
Forskere ved NTNU og St. Olavs hospital har fulgt nesten 400 hoftebruddpasienter over fire år. Gruppen pasienter som fikk behandling i samarbeid med geriatrisk avdeling ble mer mobile, lå i snitt nesten to uker kortere på sykehjem og tilbrakte fire færre dager på rehabilitering.
– Første dagen etter operasjonen skal de være oppe og gå, sier Johnsen.

Opptrening

Hjørdis Cappelen Asphaug er 90 år. Hun skulle skifte stol da hun var hjemme og så på tv, men snublet og hoften brakk.
– Hva jeg tenker? Jeg gruer, ler Cappelen Aspaug. Jeg kan ikke gå nå.
Men gå må hun. To sykepleiere og en fysioterapeut får henne opp i en gåstol.
– Jeg har ikke noe lyst til å stå på den når den andre skal etter, sier 90-åringen, men jages videre av skryt og støtte.
Etter en stund puster hun ut av lettelse og anstrengelsen.
– Og ennå er det ikke ett døgn siden jeg ble operert. Det er jo ganske fantastisk, sier Cappelen Asphaug.

Medisinsk Champions Leauge

Det er god økonomi og 130 millioner kroner å spare på bedre samarbeid viser studien, som i dag publiseres i det internasjonale tidsskriftet The Lancet.
Les mer om saken hos NRK