Hopp til hovedinnhold


Mens alle andre peiser forbi i 110 km/t må ambulansene putre i 80 km/t

Ambulansene får ikke kjøre i fartsgrensen på E18 hvis de ikke er i utrykning. Nå vil ambulansesjefene endre loven, melder Sandefjords Blad.

De fleste ambulansene i Vestfold veier mer enn 3,5 tonn. Ingen av dem kan kjøre i mer enn 80 kilometer i timen.

Unntaket inntreffer når bilene har blålys og er i utrykning. Da kan de kjøre oppimot 170 km/t. Dekk og annet utstyr tillater det.

Vil rydde i lovverket

– Vi vil at ambulansene kan kjøre i fartsgrensen selv om vi ikke er i utrykning. Da må det ryddes opp i lovverket, sier Torbjørn Lia, ambulansesjef i Vestfold og Telemark.

Han refererer til paragraf 13 i Forskrift om kjørende og gående trafikk (se fakta). Den ble sist endret ved årsskiftet i 2013, da det ble tillat for klasse 3 turbusser, å følge ordinære fartsgrenser, selv om bussene veier mer enn 3,5 tonn.

Samtlige ambulansesjefer i Norge er enige om at det trengs en lovendring. Saken ble lagt på Lias bord og han kontaktet Vestfold FrP.

– Det er et paradoks at Timeekspressen kan kjøre fortere enn en ambulanse, sier Frode G. Hestnes, fylkesleder i Vestfold FrP.

Han synes ikke det er greit at det settes begrensninger som gjør at viktige tjenester blir dårligere.

– Begrensningene gjør at ambulansene bruker mye lengre tid på syketransport. Kjører de i fartsgrensen rekker de flere turer og kommer seg raskt tilbake fra oppdrag. Samtidig mener jeg ikke at man skal kjøre fort, bare for å kjøre fort. Men de må ha mulighet til å kjøre like fort som alle andre, legger Hestnes til.

– Ambulansetjenesten skulle fulgt bedre med da lovendringen ble gjort i 2013. Da sov de i timen. De kunne passet på å få til samme endring da, sier Stein Erichsrud, senioringeniør ved Tønsberg trafikkstasjon.

Les mer om saken hos Sandefjords Blad