Medieklipp

Mener kriminelle kan bruke droner for å stenge flyplassen i flere uker
Politiet har ingen verktøy for å bekjempe dem.
Én person med én drone og kriminelle hensikter kan sette lufthavnen ute av spill – og det er lite politiet kan gjøre, melder ITromsø (krever innlogging).
Nils Håheim-Saers er operativ leder ved forskningsinstituttet Norce Norwegian Research Center. Instituttet jobber blant annet med risikoanalyse og risikovurdering av dronebruk.
Han forteller at dersom viljen er til stede kan kriminelle krefter bruke kommersielt tilgjengelige droner for å stenge ned flyplassen, i teorien så lenge de ønsker.
Skremme flygelederne
– Man trenger kun skremme flygelederen som har ansvaret for å si at det er trygt å fly. Dette gjør man ved å vise at man er til stede. Man flyr litt med dronen, så kommer reaksjonen og droneoperatøren trekker tilbake, sier Håheim-Saers.
I teorien kan denne prosessen gjentas i det uendelige, ifølge droneeksperten.
– Dersom kriminelle krefter betaler en person 10.000 kroner dagen. Inkludert kostnader til dronene man trenger, så vil det koste rundt 150.000 kroner å stenge ned flyplassen i to uker. Og 150.000 kroner er ingenting, sier droneeksperten og fortsetter:
– Det er såpass lett å bruke disse dronesystemene, og politiet har ikke reaksjonsmidler til å fjerne trusselen slik at flyplassen kan gjenåpnes. Politiet har ingen midler, ingen verktøy.
Det er veldig lett å gjemme seg, og veldig lett å komme seg bort innenfor kontrollsonen til flyplassen.
Håheim-Saers påpeker at slike hendelser har skjedd flere ganger, blant annet ved Svolvær lufthavn i mai 2019, da en drone var kun 100 meter unna et Widerøe-fly på vei til landing.
Dronen var utstyrt med en såkalt transponder, som brukes innen luftfart blant annet for at fly skal se hverandre og unngå kollisjon.
– Ingen flyr med transponder på en slik drone. Den var teknisk utstyrt for å si «Hei, her er jeg». Man flyr kun med en slik drone for å få en reaksjon. Det er en typisk måte å skremme luftfarten på.
Sårbar
Han er bekymret over hvor sårbar Tromsø lufthavn er, og påpeker at en nedstengt Langnes lufthavn rammer infrastrukturen i hele landsdelen.
– Dette er et nasjonalt problem, men Tromsø er unik med tanke på at alt av primærhelsetjenester nord for oss står og hviler på at flyplassen er åpen, sier Håheim-Saers, som mener det er konkrete årsaker til at kriminelle vil ønske å ramme luftfarten på denne måten.
Bekymringsverdig
Ellen Dahlberg er avdelingsleder ved AMK Tromsø. Hun forteller at det årlig er omtrent 7.000 ambulanseflyginger ved sykehusene i Nord-Norge. Omtrent halvparten av disse går inn og ut av UNN.
Det utgjør mellom 50 til 100 flyginger i uka,
– En stenging av lufthavna vil være dramatisk for tjenesten, uten tvil. Vi er her for hele landsdelen og våre pasienter kommer fra hele regionen, sier Dahlberg.
Les hele saken hos ITromsø (krever innlogging).