Hopp til hovedinnhold


- Medisinliste kan redde livet ditt

Flere hundre tusen nordmenn bruker fem eller flere legemidler daglig. – Be fastlegen din om en liste med oversikt over de medisinene du bruker, det kan redde livet ditt, oppfordrer lege Morten Finckenhagen.

Flere hundre tusen nordmenn bruker fem eller flere legemidler daglig. – Be fastlegen din om en liste med oversikt over de medisinene du bruker, det kan redde livet ditt, oppfordrer lege Morten Finckenhagen til ABC Nyheter.

Fordi kombinasjoner av helt vanlige medisiner kan gi alvorlige skader eller i verste fall død, er det veldig viktig for behandlende lege å ha full oversikt over hvilke medisiner pasienten går på.

Men når en pasient havner på sykehus er det ikke alltid legene har den informasjonen de trenger for å gi riktig og forsvarlig behandling.

- Ingen tar ansvar, ingen har full oversikt og det skjer så mye feil, sier fastlege Morten Finckenhagen om det han betegner som et av helsevesenets største problemområder.

- Jeg ble rystet da jeg begynte å jobbe på sykehus. Der kommer pasienten inn i en akuttsituasjon, og ingen vet hvilke medisiner de bruker. Kanskje får man ikke tak i fastlegen, så kommer pårørende inn med en bærepose med gamle medisiner eller gamle resepter, og ingen vet hvilke medisiner som er aktuelle nå, fortsetter han.

For fastlegen er det meget enkelt å printe ut en liste. For andre leger som møter pasienten, er lista en stor lettelse, og for en akutt syk pasient kan det være avgjørende for liv og helse.

- Jeg er overrasket over at helsemyndighetene har en lunken holdning til dette, når man vet at cirka 10 prosent av innleggelser skyldes feilbruk av medisiner. Da er det snakk om veldig mange millioner kroner som kan spares i året, hvis man får til en god ordning.

Les mer om saken i ABC Nyheter