Hopp til hovedinnhold


- Med et felles nødnummer vil ikke politiet «glemme» å varsle brannvesenet

Bjørnar Huvestad måtte se huset sitt brenne ned mens han ventet på brannvesenet, skriver Dagbladet.
Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), mener saken er nok et eksempel på at vi trenger et felles nødnummer i Norge.
- Vi så det også da drapene på Valdresekspressen skjedde - at ikke alle nødetatene ble varslet samtidig. At brannvesenet ikke ble varslet før om brannen i Stokke kunne vært unngått hvis vi hadde hatt et felles nødnummer, sier hun. 
- Jeg vet ikke hvor mye av huset som kunne vært reddet i dette tilfellet, men det er jo helt åpenlyst at brannvesenet må få beskjed når det brenner. En brann utvikler seg raskt, hvert minutt teller.

- Hindrer misforståelser

Pedersen mener det er livsnødvendig at alle nødetatene får den samme informasjonen samtidig.
- Med et felles nødnummer vil alle sitte på samme informasjon, og det vil fjerne muligheten for at noen glemmer å varsle andre. Et felles nødnummer fjerner muligheten for misforståelser mellom de ulike nødetatene i viktige og store hendelser, sier hun.
- Vi har diskutert et felles nødnummer i 60 år - nå har vi ikke mer tid å miste, sier Pedersen, som også ønsker en løsning med felles beredskapsgrenser.

- Ser ikke behovet

Menneskelige feil som den som skjedde i Stokke natt til torsdag er nesten umulig å gardere seg mot, og et felles nødnummer vil ikke løse problemet, mener Anne Cecilie Daae, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.
Les mer om saken hos Dagbladet