Hopp til hovedinnhold
Ambulanse i Helse Midt-Norge
Ambulanse i Helse Midt-Norge (2019). «Ambulansen» på Mausund har rød fagmerking. Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl


Mausund-ambulansen har allerede hatt flere oppdrag

Det er nå to år siden kommunelege Ingrid Kristiansen fortalte at Frøya kunne få kjøpt to utrangerte ambulanser fra St. Olav, og sette disse inn som "hvite biler" på Sula og Mausund i løpet av våren 2019.

Bakgrunnen var blant annet mangelen på verdig pasienttransport på øyene, skriver Hitra-Frøya (krever innlogging).

Blant annet hadde lokalavisa fortalt historien om at en alvorlig syk på Sula hadde blitt fraktet i bagasjerommet på naboens bil.

De "hvite bilene" skal i første rekke brukes til pasienttransport, men planen har også vært at de samme bilene kan brukes av brann- og redningstjenesten til frakt av utstyr.

Men prosjektet med å skaffe ambulansene til øyrekka har tatt sin tid.

– Det viste seg vanskelig å finne gode biler. Og de ambulansene som var aktuelle å overta, kunne det ikke settes hengerfeste på, slik at de kan kunne brukes til å frakte brannutstyret. Men nå har vi en bil på plass på Mausund, og vi jobber videre med å få til en løsning for Sula, forteller kommunelege Ingrid Kristiansen.

– Løsningsorientert brannmannskap

Selv om man har endt opp med en bil som ikke kan frakte brannutstyr, og skal brukes til pasienttransport, er det det lokale brannmannskapet som skal betjene bilen.

– Den har vært i bruk flere ganger allerede, både i helseoppdrag og til pasienttransport, forteller brannsjef Johan Pettersen.

Mausund har seks frivillige brannfolk som har gått inn i en vaktordning for å betjene bilen. Disse har nylig fått førstehjelpskurs knyttet til denne nye oppgaven.