Hopp til hovedinnhold


Matematiker skal regne ut hvor ambulanser trengs

Ved hjelp av data fra SOS alarm skal en matematiker fra Umeå universitet regne ut hvor ambulansene trengs. Prosjektet håper å gi en bedre planlegging av ambulasetjenesten og kunne se konsekvenser av ulike beslutninger, skriver SvT Nyheter.

Forskere fra Umeå skal se på statistikk fra SOS alarm, som inneholder detaljer om utrykninger og på denne måten få fram et dataprogram som kan hjelpe til å se hvordan ressursene innen ambulansetjenesten kan brukes på beste måte.

– Vi kan for eksempel undersøke hvilke konsekvenser det får for resten av fylket å plassere en ambulanse i en innenlandskommune, sier Patrik Rydén, universitetslektor på institusjonen for matematikk og matematisk statistikk og vitenskapelig leder for prosjektet.

Dataprogrammet skal også kunne se på hvordan innbyggerne påvirkes av at virksomheter i helsetjenesten stenges. Patrik Rydén tar stengningen av BB i Sollefteå som eksempel.

– Med programmet kommer man til å kunne ligge foran og se konsekvensene. Og se hvilke tiltak som må gjøres for å få en akseptabel helsetjeneste. Man kommer til å kunne ta mer  faktabaserte avgjørelse. Verktøyet kommer til å gjøre det mulig å få et overblikk over hvordan ulike pasientgrupper påvirkes av beslutninger, noe som er viktig i et demokratiperspektiv, sier Patrik Rydén.

Man håper at dataprogrammet skal være klart om fem år. Arbeidet koster mellom 15 og 20 millioner.

Prosjektet er et samarbeid mellom akuttjenesten i Västerbotten, Region Norrbotten, Landstinget Västernorrland og SOS Alarm. Resultatet skal bli et dataprogram. Arbeidet delfinansieres av den statlige myndigheten Vinnova.

Les mer om saken hos SvT Nyheter