Hopp til hovedinnhold


Masterstudiet i Pre-Hospital Critical Care er populært også i utlandet

– Vi har hatt søkere fra Finland, Sverige og Danmark. Vi har faktisk og hatt stor pågang fra land utenfor Europa og. En del av forelesningene blir på engelsk, forteller Stephen Sollid, akuttlege ved Luftambulansen og førsteamanuensis ved Universitet i Stavanger til NRK Rogaland.

Bakgrunn: Videreutdanning i akuttmedisin

Studiet er lagt opp slik at du kan ta det ved siden av full jobb på deltid over fire år.

– Trenger et godt kunnskapsgrunnlag i fremtiden

– Kravene til ambulansetjenesten er stadig økende. Vi har gått fra å være en transporttjeneste til et viktig akuttmedisinsk tlbud. Vi ser at en masterutdanning ikke vil være for alle, men det vil være for dem som virkelig ønsker å spesialutdanne seg i fremtiden, sier Olav Østebø, som er assisterende ambulansesjef ved Stavanger Universitetssykehus.
Han ser likevel ikke bort fra at det nye studiet kan være en del av det som noen kaller «mastersyken».
– Den faren er der. Det er veldig viktig at vi og har praktisk handlingskompetanse i ambulansetjenesten, at vi er kritiske og at det ikke masterstudier bare for mastret sin egen del, men vi ser at vi trenger et godt kunnskapsgrunnlag i fremtiden, sier Østebø.

Tre millioner kroner

Men utdanningen er ikke gratis. Å få gjennom et kull med studenter er nemlig kalkulert til å koste rundt tre millioner kroner. Det var likevel ikke snakk om å vente på statlige midler eller midler fra universitetet for å få den på plass så fort som mulig, ifølge Stavanger Aftenblad.

– Det ble nesten slik at vi ikke kunne vente. Staten har ikke friske midler og det har heller ikke UiS, så da blir det stiftelsen som betaler. Dersom vi skulle ventet hadde det vært snakk om ytterligere noen år, og selv om vi mener denne utdannelsen er viktig å få på plass er ikke det så lett å dokumentere, forklarer Sollid.

Dermed blir det Stiftelsen Norsk Luftambulanse som må åpne lommeboken og spytte inn hele beløpet på rundt tre millioner kroner.

Les mer om saken hos NRK