Hopp til hovedinnhold


Markant flere overlever hjertestans

DANMARK: Nye tall fra Dansk Hjertestansregister viser,at kun 4,5 % av alle hjertestanspasienter i 2002 var i live 30 dager etter en stans. I 2012 var tallet steget til hele 11,7 %, som er det høyest målte siden man begynte systematisk med å registrere hjertestans i Danmark, skriver Danmarks Radio.
I følge overlege og leder for Dansk Råd for Genoplivning, Jesper Kjærgaard, skyldes tallene blant annet at danskene har blitt langt bedre til å gi livreddende førstehjelp innen ambulansen kommer frem.

Tall fra Dansk Råd for Genoplivning viser at danskene er blitt langt bedre til å hjelpe medmennesker når en hjertestans rammer.

I 2002 var det kun i 19 % av tilfellene at noen hadde gitt førstehjelp før ambulansen kom. I 2012 var tallet steget eksplosivt til 63,6 %.

– Det er jo helt fantastisk for vårt ambulansepersonell at flere og flere har gjort noe før ambulansen når frem. Når folk ikke tør gjøre noe av frykt for at man skal gjøre et eller annet galt i forsøket på gjenopplivning, er jo helt galt. Det er faktisk mye verre å ikke gjøre noe, sier Benny Jørgensen, prehospital direktør i Region Sjelland til P4 Sjælland.
Trygfonden peker også på at nødsentralen er blitt markant bedre til å guide og hjelpe vitner ved en hjertestans.
Les mer om saken hos Danmarks Radio