Hopp til hovedinnhold


Markant flere dansker får førstehjelp

Tre ganger så mange får førstehjelp som for ti år siden. Men det er stadig få som bruker landets hjertestartere, melder DR.dk.
Sjansen for å få hjelp hvis man faller om på gaten med hjertestans er langt høyere i dag enn for ti år siden viser nye tall fra Dansk Hjertestopregister, skriver Ritzau.
I 2011 fik 58 prosent av dem som fikk hjertestans utenfor sykehuset førstehjelp før ambulansen kom. For ti år siden var tallet 19 prosent.
- Det er en markant utvikling. Når flere gir livreddende førstehjelp kan det bety at flere overlever et hjertestans, sier en av forskerne bak undersøkelsen, Mads Wissenberg fra Gentofte Hospital.
Flere overlevende
For hvert minutt som går, før man får førstehjelp, synker sjansen for å overleve med ti prosent. Pasienter som får livreddende førstehjelp før ambulansen kommer har tre ganger større sjanse for å overleve.
I 2001 overlevde fire prosent av dem som fikk hjertestans utenfor sykehuset, mens i tallet i 2011 var 10 prosent. En lang rekke tiltak har forbedret behandlingen av hjertestans i perioden, forteller Mads Wissenberg.
- Men stigningen i dansker som gir livreddende førstehjelp har helt klart også gjort en forskjell, sier han.
Hjertestartere brukes sjelden
Hvis enda flere skal overleve i fremtiden, foreslår forskeren mer utdanning og å sette flere hjertestartere opp på steder hvor det er mange mennsker, og hvor det vil ta tid før ambulansen kommmer fram.
Les også KORT: Hjertestartere er ikke altid der hvor folk får hjertestans
- De pasienter som får et støt med en hjertestarter har markant større sjanse for å overleve. Så vi bør få flere hjertestartere i bruk, sier han.
I 2011 ble det kun gitt støt med hjertestartere ved 2,5 prosent av hjertestansene Det er en stigning på et enkelt prosentpoeng over ti år.
Mads Wissenberg tror likevel at tallet allerede i dag er høytere, da det er satt opp flere hjertestartere og at flere nødmeldesentraler nå har mulighet for å guide dem som ringer inn til nærmeste hjertestarter.
Fakta om hjertestans
Det har vært 32.883 hjertestans utenfor sykehusene mellom juni 2001 og desember 2011.
Les mer om saken hos DR.dk