Hopp til hovedinnhold


Marit var heldigvis på jobb då hjartet stansa

Hjarteinfarkt hos unge kvinner blir ofte oppdaga for seint. Marit Fjellstad segna plutseleg om på jobb på Betanien sjukeheim i Bergen, og denne veka takka ho kollegaene sine for livet, skriv NRK Hordaland.
– Eg kjente at eg blei grådig svimmel, og så sa eg til pasienten eg var med at eg måtte gå ut og sette meg ned, seier Marit Fjellstad.
Unge kvinner får svært sjeldan hjartestans, og 39 år gammal hadde Marit Fjellstad aldri trudd at det kunne skje ho.
– Eg tenkte aldri på at det var så alvorleg, seier ho.

Var heldigvis på jobb

Hadde det ikkje vore for at kollegaene hennar på Betanien sjukeheim i Bergen raskt skjøna alvoret då Marit fall om med hjarteinfarkt, så kunne dagen ha endå meir dramatisk.
– Eg er glad eg var på jobb, og at eg hadde kollegaene mine der, seier Marit.
På få minutt fekk Anne Moss og andre kollegaer sett i gang nødvendig hjarte- og lungeredning, og varsla ambulansetenesta.
– Ho var på veg til å setje seg, og så deisa ho rett i dørkarmen og veggen. Ho fall om på golvet, og då forstod eg at her er det alvor, seier Anne Moss.

Viktige minutt

Det kan ha redda livet til Marit, for når Anders Kroken i Norsk Luftambulanse rykkjer ut på hjarteinfarkt, er det sjeldan han får møte på pasienten igjen.
– Det er veldig kjekt å sjå at det har gått så bra, for ofte endar ikkje situasjonen så godt, seier Anders Kroken.
– Det er mykje oftare at det går gale, for det me kan bidra med avheng veldig av dei første minuttane, og dei er utruleg viktige, seier han.
Les meir om saka hjå NRK