Hopp til hovedinnhold
Luftforsvarets gamle Sea King pensjoneres om noen år. Foto: Wikipedia


Mann (54) døde etter søkeoppdrag – flystyrt avdekket dramatiske svakheter

Statens havarikommisjon har undersøkt ulykke med småfly som var på oppdrag for Agder politidistrikt.

Statens havarikommisjon sier at det er avdekket flere svakheter ved organiseringen, planleggingen og gjennomføringen av et søk som førte til at en person omkom og to personer ble liggende i sjøen i nesten seks timer før de ble berget, ifølge TV 2.

I sin sikkerhetstilråding sier kommisjonen at Justis- og beredskapsdepartementet i dialog med Luftfartstilsynet bør vurdere om søk over åpent hav for fremtiden skal utføres av profesjonelle aktører.

At det heller ikke ble gjennomført en reell risikovurdering før søket ble påbegynt, samt at søket ble gjennomført uten en robust kommunikasjonsplan, har fått Statens havarikommisjon for transport til å anbefale at retningslinjene for Flytjenesten må revideres.

Det var et småfly av typen Piper PA-28 på oppdrag fra Agder politidistrikt som i juni 2019 styrtet i havet elleve nautiske mil sør for Mandal.

Etter drøyt fem timer i sjøen var de sikre på at hjelp var underveis. Etter en stund hørte de et av Forsvarets Sea King redningshelikoptre som kom mot dem fra nordvest. Skuffelsen var stor da det passerte rett over uten å stoppe opp. Ytterligere to ganger passerte et redningshelikopter uten at de ble oppdaget.

Sank på 470 meters dyp

Politiet hadde anmodet Flytjenesten i Norges Luftsportforbund om at småflyet fra Sola flyklubb skulle søke etter en antatt omkommet person som hadde falt over bord fra passasjerferjen Stavangerfjord utenfor Mandal.

Under søket i lav høyde i sjøen syd for Mandal, mistet motoren på småflyet effekten slik at flyet havnet i sjøen og sank på 470 meters dyp, ifølge en fersk rapport fra Statens havarikommisjon.

Småflyet var ikke spesielt utrustet for å fly over sjø eller for å lande på sjø. Det var ikke en flåte om bord, og de tre om bord var kledd i mørkeblå flygedresser med et minimum av klær under, heter det i rapporten.

Flyets nødpeilesender fungerte ikke under vann. Ingen av de tre om bord hadde personlig nødpeilesender, slik at de kunne sendt nødmelding etter at de havnet i sjøen. Det var ikke mobildekning i området, og mobiltelefonene ble dessuten ødelagt av sjøvann.

Overlevde etter nær seks timer i sjøen

– En av de tre personene om bord omkom og to ble berget etter å ha ligget i sjøen i nesten seks timer uten overlevelsesutstyr, skriver kommisjonen.

At to av de tre om bord overlevde et opphold på nesten seks timer i den kalde sjøen karakteriseres av kommisjonen som uvanlig.