Hopp til hovedinnhold
Pulsoksymeteret i en bergensambulanse. Illustrasjonsfoto: Geir Anders Rybak Ørslien
Pulsoksymeteret i en bergensambulanse. Illustrasjonsfoto: Geir Anders Rybakken Ørslien


Mangedoblet salg av oksygenmålere: – Kan redde liv

Leverandører av oksygenmålere til hjembruk mangedoblet salget da koronapandemien slo inn som verst. Et lite apparat som blir satt på fingeren, kan oppdage alvorlig forverring av sykdommen, mener kommuneoverlege.

Morten Riis-Gjertsen fra Larvik ble som mange andre smittet av korona under ferie i Østerrike, forteller NRK Sørlandet.

Da han kom hjem ble mange av hans bekjente syke. Morten ble dårligst av alle.

– Jeg skalv hele tiden, hadde høy feber og tidvis pustevansker.

Som en del av et prosjekt i kommunen fikk han tildelt en oksygenmåler han skulle ha hjemme, såkalte pulsoksymeter. I tillegg til et termometer.

– Apparatene var koblet til en app på telefonen som sender både kroppstemperatur og surstoffverdiene mine til helsepersonell.

Morten var i perioder så utslitt at en tur ned trappen gjorde ham helt utmattet. Da oksygennivået på apparatet viste 88 prosent, ble han sendt til sykehus.

Han var gjentatte ganger innom sykehuset, men ble ikke lagt inn. Teknologien gjorde at han selv og fagfolkene kunne følge helsetilstanden. Det begrenset smittefaren, ble mindre belastende for sykehuset og gav større trygghet for Morten.

– Jeg er sikker på at slike oksygenmålere kan redde liv for koronapasienter. Man kan følge situasjonen og tidlig oppdage om oksygennivået i blodet er for lavt, mener Riis-Gjertsen.

– Tidoblet salget av oksygenmålere

Morten fikk det medisinske utstyret av helsevesenet, men under korona har svært mange fra hele verden sikret seg oksygenmålere, også til hjemmebruk.

– Da pandemien slo inn i mars tidoblet vi salget av disse apparatene. Vi gikk tom gang på gang, og det gjorde også leverandørene våre. Nå klarer vi endelig å holde tritt med etterspørselen.

Det sier Kristian Brændhagen Mikkelsen. Han driver selskapet Test Helsen AS, et av de norske nettselskapene som selger oksymeter. Salget er fortsatt doblet sammenlignet med tiden før pandemien.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger om at dette gir økt trygghet for folk, særlig i risikogruppene. Fastleger bekrefter dette.

Max en pr. kunde

Det finnes en jungel av nettfirmaer som selger pulsoksymetre. De fleste utenlandske. Mange har fortsatt ventetid på produktet, og en del har avgrensninger på maks et apparat pr. kunde

Apotek 1 er en av de store apotekkjedene her hjemme som selger produktet til helseinstitusjoner og private. Kommunikasjonsrådgiver Silje Ensrud bekrefter utviklingen.

– Normalt er dette en vare vi har i sortimentet, men etter korona har etterspørselen langt overgått tilgangen.

– Fornuftig for dem som er smittet

Morten Riis-Gjertsen fra Larvik er glad for at han hadde tilsyn av helsepersonell da han brukte oksymeter.

– Jeg er litt skeptisk til om det er lurt å bruke dette uten tilsyn. For meg var det svært viktig med oppfølging i tillegg.

Kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haar, forstår godt at folk sikrer seg oksymeter. Han sier kommunen selv har kjøpt inn dusinvis av disse til bruk i hjemmesykepleien og på institusjoner.

– Jeg er veldig positiv til at folk med koronasmitte bruker disse apparatene hjemme. Det gjør at en i alvorlige tilfeller kan komme under nødvendig sykehusbehandling i tide.

For en del koronapasienter skjer det en plutselig forverring etter en ukes tid og oksygenmetningen faller raskt.

– Da er det veldig lurt med dette lille apparatet som enkelt og greit viser økning i oksygenmetningen. Siden jeg er eldre og i risikogruppen selv, vil jeg også skaffe meg et til å ha hjemme, sier kommuneoverlegen.

– Men kan ikke dette også bidra til å øke bekymringen og helseangsten hos en del?

– Jeg tror denne pandemien har skapt nok helseangst i seg selv. Jeg tror ikke denne måleren endrer på det.

Oksygenmetning


Oksygenmetning er et uttrykk som i medisinsk sammenheng måler hvor stor andel av hemoglobinet i blodet som har binding til oksygen.

99-97 % Normalmetning, unge friske personer

97–95 % Normalmetning, eldre og sovende unge friske

93 % Laveste normalverdi

90 % Fare for respirasjonssvikt (O2-tilskudd nødvendig)

85 % Respirasjonssvikt (krever innleggelse)

75 % Stor respirasjonssvikt (øyeblikkelig hjelp!)

60 % Bevisstløs tilstand (fare!)

Kilde: Wikipedia

Les mer om saken hos NRK Sørlandet.