Hopp til hovedinnhold


Magdas hofte forbi alle køer

Helsetilsynet har avdekket mange lovbrudd rundt behandlingen av eldre med lårhalsbrudd. På Haukeland ruller disse pasientene nå forbi alle køer, skriver Bergens Tidende.
Magda Bjørkmann (86) skulle på sin ukentlige handletur til Sund senter, da noe traff henne på vei ut av bussen. Bare noen timer seinere ligger hun på ryggen i en sykehusseng. Røntgenundersøkelsen på Legevakten avslørte brudd i ene hoften. Derfra bar det direkte opp på Ortopedisk klinikk ved Haukeland universitetssjukehus, der det er etablert en egen seksjon for lårhalsbrudd.
- Vi skal nok få deg på beina igjen, beroliger Kjersti Nordanger, avdelingsleder på Ortopedisk.
- Ja, jeg vil absolutt ikke ende i en rullestol, sier Bjørkmann bestemt.

Livsfarlig

Å knekke lårhalsen er en livsfarlig skade. Mellom 20 og 25 prosent av hoftebruddpasientene er død innen det er gått et år. Ofte er dette skrøpelige eldre. Hoftebruddet blir en påkjenning de aldri kommer over.
Helsetilsynet har de to siste årene sjekket behandlingen av disse pasientene ved sykehus landet rundt. De har undersøkt om gamle med hoftebrudd er blitt operert innen 48 timer, slik forskriften krever. Videre har de undersøkt om medisinbruk og spisevaner er gjennomgått, og om sykehuset har vært oppmerksom på delir, en livsfarlig komplikasjon ved lårhalsbrudd.
I alt ble det ført tilsyn ved 23 ulike sykehus. Ved 19 av dem ble det påvist lovbrudd. Statens helsetilsyn skriver i sluttrapporten at de ser alvorlig på situasjonen.
«Mange sykehus har ikke bred nok tilnærming til behandling av skrøpelige eldre med hoftebrudd» heter det.

Samler pasientene

Ortopedisk klinikk ved Haukeland var blant de få som ikke fikk påpakning for lovbrudd.
Her ble det i mars åpnet en egen seksjon for lårhalsbrudd.
- Tidligere har vi hatt hoftebruddpasienter spredd rundt på tre sengeposter. Nå samler vi dem på en av postene med en egen seksjonsoverlege. Målet er å presentere dem for færrest mulig ansatte, forteller avdelingsleder Nordanger.
Les mer om saken hos Bergens Tidende