Hopp til hovedinnhold


– Må stille sine plasser til disposisjon

En av Norges fremste eksperter på styrearbeid, studierektor ved Handelshøyskolen BI, Eldbjørg Gui Standal, mener styret i Helse Midt-Norge må stille sine plasser til disposisjon.

En av Norges fremste eksperter på styrearbeid, studierektor ved Handelshøyskolen BI, Eldbjørg Gui Standal, mener styret i Helse Midt-Norge må stille sine plasser til disposisjon.

Les hele saken i Sunnmørsposten: - Må stille sine plasser til disposisjon

Dette er saken: Riksrevisjonen med krass kritikk av Helse Midt-Norges anbudshåndtering

Les også: Kall styreleder inn på teppet!

Leder i legeforeningen: - Almlid må halde fram

Standal driver med forskning og undervisning innen styrearbeid. Hun mener den knusende rapporten fra Riksrevisjonen er av en slik art at styret ikke kan fortsette som om ingenting har skjedd.

–Som følge av rapporten fra Riksrevisjonen trenger styret å vite at de har eierens tillit. Hvis ikke vil ikke styret kunne fungere fullt ut. Derfor bør de stille sine plasser til disposisjon. Så blir det opp til eier å avgjøre om han har tillit til dem eller ikke, sier Standal. 

Eier i denne sammenhengen er helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

Skjerpet kritikk
Standal har selv en periode bak seg som styreleder i Helse Sunnmøre, men hun har i dag ingen verv innen helseregionen.

Hun mener at det faktum at rapporten kommer fra Riksrevisjonen stiller den i et eget lys og kan ikke sammenlignes med andre granskninger som styret selv har bedt om tidligere.

–Dette er en skjerpelse av kritikken. Det at Riksrevisjonen har gjennomført en uavhengig gransking av hva som har skjedd og kommet fram denne konklusjonen, gjør at det vil være vanskelig for styret å fortsette sitt gode arbeid uten en avklaring av at de har eierens tillit, sier Standal.

Alt gikk galt
Rapporten fra Riksrevisjonen er en sammenhengende kritikk av måten Helse Midt-Norge gjennomførte konkurranseutsettingen av ambulansetjenesten. Konklusjonen fra Riksrevisjonen er at alt gikk galt, fra begynnelse til slutt.

At helseregionen overhodet ikke maktet å gjennomføre en anbudsutsettelse til en verdi av hele 1,6 milliarder kroner, har så langt ført til at direktøren i helseforetaket har sluttet og at to personer i avdelingen som hadde ansvaret for å administrere anbudene er blitt flyttet på internt.

Lære av feilene
Nå plasserer Riksrevisjonen det hele og fulle ansvaret for fadesen på et samlet styre. Styreleder Kolbjørn Almlid sa i gårsdagens Sunnmørsposten at han ikke så noe grunn for å trekke seg.

– Det som er viktig her er at styret lærer av prosessen slik at ikke noe slik kan skje igjen, påpeker Eldbjørg Gui Standal.