Hopp til hovedinnhold
Legehelikopter på øvelse. Foto: Live Oftedahl
Legehelikopter på øvelse i 2014. Foto: Live Oftedahl


Må alltid ta høyde for koronasmitte

Utenfor en kro langs E6 har helsepersonell kledd seg opp i fullt smittevernutstyr mens en pasient evakueres til sykehus.

En helt ny situasjon, skriver VG

Ambulansehelikopteret tar av fra parkeringsplassen, og politiet har rykket ut til stedet. Ambulansepersonell og lege tar varsomt av seg masker, gule frakker og hansker og legger det brukte utstyret i en pose som forsegles.

For selv om et oppdrag, som dette, ikke i utgangspunktet er direkte korona-relatert, preger smittesituasjonen alt helsetjenesten gjør. Alle utrykninger må håndteres med den ytterste forsiktighet.

– Det tar ekstra tid, vi må ta på ulike grader av beskyttelse etter en risikovurdering, sier anestesilege Jarle Gunnar Solberg til VG på stedet.

Fordi de fleste som testes i dag er helsepersonell eller mennesker i risikogruppen, kan man som oftest ikke utelukke at noen er smittet. Derfor har dette nå blitt en rutine for legene og ambulansearbeiderne.

– Hvis det er helt usikkert, for eksempel hvis pasienten er bevisstløs og det ikke er mulig å få noen grad av informasjon om situasjonen, må man alltid ta høyde for at det er en koronasmitte, sier Solberg.