Hopp til hovedinnhold


Lytt og lær

Dette nummeret handler mye om å gjøre feil og feilvurderinger. Hvordan føles det å havne i en tilsynssak og å bli gransket av Helsetilsynet?

Fra Ambulanseforum nr. 4 2017. Tekst: Live Oftedahl

Hvordan kan vi lære av hverandres feil, og hvordan tar vi vare på medarbeidere og kollegaer når et oppdrag gikk galt? Psykiater Anne Kristine Bergem konstaterer at å feile er veldig menneskelig, men at å fortsette med de samme feilene er djevelsk.

Hvordan feile mindre? Carl Robert Christiansen forteller om viktige funn i sin masteroppgave i pedagogikk, som handler om kvalitetssikring av yrkesutøvelsen i ambulansetjenestene.

Han fant ut at måten vi trener, innfaser og resertifiserer vikarer og ambulansepersonell på ikke egentlig forbereder godt nok til de oppgavene og vurderingene som må gjøres ute i felt hver eneste dag. Kart og terreng samsvarer ikke.

– Jeg liker å bli fulgt opp tett. Det hjelper meg til å vokse og lære og bli bedre i jobben for hver pasient jeg møter, forteller Becky, som jobber som paramedic i Seattle. Seattles ambulansetjeneste regnes for å være blant de beste i verden. Her lykkes de trolig med kvalitetssikringen av personellet.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.