Hopp til hovedinnhold
Ambulansehelikopter. Illustrasjonsfoto: Live Oftedahl


Luftambulansetjenesten kan bli statlig eiendom

 
Driften av luftambulansene kan bli overtatt av staten. Det blir nå vurdert som en mulig modell, ifølge TV2.

Bakgrunn: Norsk Luftambulanse vurderer å kjøpe Lufttransport
TV2 fortalte i går at Norsk Luftambulanse vurderer et oppkjøp av sin eneste konkurrent i det norske marked for øyeblikket, Lufttransport.
Nyheten var dårlig nytt for Helse Nord, foretaket som årlig kjøper luftambulansetjenester for over 300 millioner kroner fra de private operatørene.

Frykter monopol og svekket konkurranse

– For å være sikker på at vi får rett kvalitet til en god pris, så er vi helt avhengig av konkurranse i dette markedet, sa eiersjef Hilde Rolandsen.
– En eventuell oppkjøpssituasjon vil selvsagt kunne svekke den konkurransen.
Øyvind Juell er sjef for ANS Luftambulansetjenesten. Selskapet organiserer den statlige luftambulansetjenesten gjennom anbud i det private markedet. Han deler den frykt ledelsen i Helse Nord framførte.
– Det er klart det blir en monopolsituasjon, og sånn sett så støtter jeg Helse Nord i det at det kan føre til økte priser og mindre konkurranse, sier Juell. – Det å insource, eller å å ivareta luftambulansetjenesten selv, på samme måte som mange helseforetak ivaretar bilambulansetjensten i dag, er en de tingene vi vurderer, sier Øyvind Juell i ANS Luftambulansetjenesten.

Deler på oppdraget

Lufttransport og Norsk Luftambulanse deler i dag oppdraget med å drifte de elleve legehelikopterbasene i landet. De deler også en årlig anbudssum på om lag 600 millioner kroner. Dersom oppkjøpet blir gjennomført, vil altså Norsk Luftambulanse bli enerådende. I alle fall frem til neste anbudsperiode.
Les mer om saken hos TV2