Hopp til hovedinnhold
Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) sitt første propelldrevne ambulansefly i Norge.Illustrasjonsfoto: Luftambulansetjenesten / John Trygve Tollefsen / BSAA


Luftambulansetjenesten kan bli satt delvis ut av spill

Koronautbruddet gjør at luftambulansetjenesten må gjøre en strengere prioritering av oppdrag.

I en sårbar situasjon vil flyvninger prioriteres etter hvor kritisk situasjonen er for hver enkelt pasient, skriver NRK Troms og Finnmark.

Til nå har beredskapen i tjenesten vært tilnærmet normal, skriver luftambulansetjenesten i en pressemelding mandag kveld.

– Men det vil endre seg dersom for mange av tjenestens nøkkelpersoner blir smittet eller må i karantene, skriver luftambulansetjenesten.

Luftambulansetjenesten forbereder seg derfor på at koronapandemien vil sette deler av tjenesten ut av spill.

Administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF Øyvind Juell viser til at de er i ferd med å ta en rekke grep.

En av vurderingene, dersom luftambulansetjenesten skulle få knapt med personell og flykapasitet, betyr å prioritere pasienter man anser å ha størst behov for medisinsk hjelp og mangel på andre transportmuligheter.

Men det er gjort flere og omfattende tiltak:

  • De som jobber i tjenesten blir isolert fra andre besetningsmedlemmer ved mistanke om smitte. Dette vurderes fortløpende av medisinsk personell ved basene og i sykehus.
  • Babcock skjermer et ekstra ambulansefly i Sverige som kan settes inn både i Norge og Sverige.
  • Det er kjøpt inn enmannsisolat, en såkalt smittevernkuvøse, for transport av pasienter med koronasmitte i alle deler av landet.
  • Universitetssykehuset Nord-Norge har etablert eget smitteteam som kan rykke ut til koronasyke pasienter med transportkuvøse i bil, båt og helikopter. Bare Oslo universitetssykehus hadde slik kapasitet før pandemien.

– Folk i og rundt tjenesten viser en imponerende innsats. Det er stor vilje, oppfinnsomhet og smidighet i alle ledd, sier Juell.