Hopp til hovedinnhold


Luftambulansebasekampen fortsetter i Hedmark og Oppland

Fylkestoppene i Hedmark, Oppland og Telemark er misfornøyd med Helse Sør-Østs nei til nye luftambulansebaser, blant annet i Innlandet. Nå ber de regjeringen om hjelp, ifølge Østlendingen.

Fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap) i Hedmark, fylkesordfører Gro Lundby (Ap) i Oppland og fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp) i Telemark har i lengre tid presset på for et bedre luftambulansetilbud i områder der de mener responstiden i dag er for lang.

De viser til at det er to store områder i Sør-Norge hvor luftambulansedekningen har en responstid på over 20 minutter.

Det er i store deler av Hedmark og Oppland, samt i indre deler av Telemark, Aust-Agder, Rogaland og Hordaland.

Et møte med ledelsen i Helse Sør-Øst i vår førte ikke fram.

– Helikopter er avhengig av flyvær og er derfor et supplement til bilambulansetjenesten. Vi kan ikke se at det er påvist kapasitetsproblemer som tilsier at store offentlige ressurser bør benyttes til å etablere nye helikopterbaser i regionen. En helikopterbase er kostnadskrevende og tilsvarer drift av fire legebiler eller seks døgnambulanser, opplyste Alice Beathe Andersgaard, direktør for medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst, i en pressemelding i mai.

De tre fylkestoppene slår seg ikke til ro med dette, og nå har de avtalt et møte med statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet mandag 8. september.

Les mer om saken hos Østlendingen