Hopp til hovedinnhold


Lotta (5) må ha ambulansen

- Forsvinner ambulansen, forsvinner tryggheten. Og da må vi vurdere om vi i det hele tatt kan bli boende i Røyrvik.

- Forsvinner ambulansen, forsvinner tryggheten. Og da må vi vurdere om vi i det hele tatt kan bli boende i Røyrvik, sier en familie til Namdalsavisa.

Det sier Bodil Haukø og Trond Otto Devik, som er foreldre til Albert (9) og hjertesyke Lotta (5).

Familien er avhengig av et godt medisinsk støtteapparat i nærmiljøet, på grunn av Lotta - og ikke minst ambulansetjenesten.

Til Oslo
I dag flyr femåringen til Oslo sammen med mamma Bodil. Målet er Rikshospitalet - der femåringen skal utredes for sin tredje store hjerteoperasjon.

- Vi vet at det er langt til sykehus og at avstandene er store her i Røyrvik. Men det er stor forskjell på å ha ambulansen fem minutter unna som i dag, i forhold til at den må komme helt fra Namsskogan. Det føles veldig utrygt, spesielt med tanke på at minuttene er svært viktige når Lotta får problemer. Hun har en alvorlig hjertefeil, derfor kan det skje noe veldig fort som betyr at hun må ha hjelp, sier Haukø.

- Men uten ambulanse i bygda er det slett ikke sikkert at vi fortsatt kan bo her. I dag er ambulansestasjonen i nabolaget, og det er veldig betydningsfullt for oss. De som arbeider på ambulansen er helt fantastiske, sier de.

For å understreke betydninga av ambulansepersonellet når Lotta går tett eller trenger hjelp på annen måte som følge av hjertefeilen sin, skryter Bodil og Trond Otto hemningsløst av de som betjener ambulansen i Røyrvik.

- De har en unik kompetanse og er en svært viktig førstekontakt for oss når det skjer noe. Vi har møtt ganske mange innenfor helsevesenet, og det er ingen tvil om at de er profesjonelle her i bygda, sier Devik, som sammen med Bodil understreker at de har et veldig godt samarbeid med personalet på ambulansen.

- De har både EKG og hjertestarter i ambulansen. Det er utstyr som vi fort kan få bruk for, sier hun.

- Gått nedover
De siste årene har utviklinga vært negativ i forhold til helsetjenestene i Røyrvik. For noen år tilbake var det, ifølge Trond Otto, full legedekning i kommunen.

I dag har de lege til stede i bygda to dager i uka - på dagtid.

Mellom klokka 15.30 og 23.00 er de dekket opp gjennom legevakt i Grong, og om natta sitter legevakta på Sykehuset Namsos.

Nå foreslår et arbeidsutvalg i Helse Midt-Norge å fjerne ambulansen fra bygda.

- Alt går i feil retning, menneskers liv blir målt i kroner og øre. Det kan ikke være riktig, sier foreldrene.

Les mer om saken i Namdalsavisa