Hopp til hovedinnhold


Lommevenn: Tonje ønsket hjemmestrikkede bamser til barn i ambulanser - fått massiv respons

De små bamsene skal gjøre barns møte med ambulansen litt lettere, skriver Nettavisen.

– En ambulanse kan oppleves skremmende og vi kommer ofte brått på i en akuttsituasjon. Vi har kort tid til å skape tillitsforhold til pasientene. Det kan være vanskelig nok for voksne pasienter, men enda vanskeligere for barn. Å ha en liten ting å snakke om sammen, noe som barna kan fokusere på slik at de får tankene bort fra smerte og redsel, er bra. Mye blir forsterket av frykt, og hvis lommevennen kan avlede oppmerksomheten noe,så har vi et godt utgangspunkt.

Det sier Tonje Lysaker i ambulansetjenesten ved Brobekk i Oslo. Til nå har hun og kollegene underholdt små urolige pasienter med ballonger laget av engangshansker.

Etter nyttår opprettet hun Facebook-siden Lommevenn for å fri til strikkeglade nordmenn. Hun håpet at mange ville bidra til å lage små, hjemmestrikka bamser som de kan dele ut til barn i ambulanser.

Utforming og navn er hentet fra en dukke som var populær å strikke på 70-tallet. Den gangen ble den ofte sendt sammen med bistand til blant annet Afrika.

Så langt har engasjementet vært stort. Etter to uker har nettsiden fått 5000 medlemmer. Mange har postet bilder av sine bidrag på nettsiden, og noen har sendt bamser som snart kan berolige barn i ambulansene.

Det som først var tenkt for barn i Oslo og Akershus, blir nå et landsomfattende prosjekt.

– Alle ønsker å være med på dette. Jeg trodde ikke engasjementet skulle bli så stort. Vi har blitt kontaktet av folk fra hele landet som er interessert. Nå oppretter vi kontaktpersoner i hvert helseforetak slik at alle etterhvert kan få lommevenner i ambulansene, sier Lysaker.

Les mer om saken hos Nettavisen