Hopp til hovedinnhold


Livredderprisen 2010

Førstkommende lørdag blir Nina Mette Skeie fra Rauland hedret med Norsk Luftambulanses livredderpris for 2010. Historien bak er så sensasjonell at den er omtalt i medisinske tidsskrifter.

Førstkommende lørdag blir Nina Mette Skeie fra Rauland hedret med Norsk Luftambulanses livredderpris for 2010. Historien bak er så sensasjonell at den er omtalt i medisinske tidsskrifter, skriver NRK.

Medisinsk casereport: Overlevde uten hjerneskade

Les også: 49 minutt utan puls

Historien begynner klokken 02.00 natt til første nyttårsdag, da Nina Mettes ektemann, Oddmund, segner om på badegulvet.

- Jeg løp og hentet telefonen. Deretter ga jeg telefonen til moren min, som overnattet hos oss nyttårshelga. Jeg løp tilbake og startet hjertekompresjon. Jeg har aldri gjort dette før, og har ikke gått på kurs. Men moren min holdt telefonen mot oss, og de fortalte at det var riktige lyder som kom fra mannen min.

Etter vel 20 minutter med knallhard hjertekompresjon på ektemannen, fikk Nina Mette Skeie avlastning av Oddmunds sønn, som feiret nyttår i nabolaget.

- Da var jeg så sliten at jeg ikke så og hørte ordentlig. Jeg klarte heller ikke å snakke ordentlig lenger. Både mamma og AMK-sentralen hadde problemer med å skjønne hva jeg sa.

Etter nye 10 minutter ankom ambulansen fra Åmot i Vinje.

Oddmund Skeie hadde hjertestans i 50 minutter. Under kompresjonen ble de fleste ribbeina brukket. Det er et under at han overlevde uten hjerneskader. I dag beskriver han den fysiske formen som bedre enn på flere år.

Les mer om saken på NRK