Hopp til hovedinnhold


Likstank tvinger ambulansepersonell til å sove andre steder

– Vi må rullere på likene så alle får ligge på kjøla.
Ambulansepersonellet i Vågan kommune, i Nordland, kan ikke lengre bruke soverommene de disponerer i Byparken omsorgssenter. Det skriver Lofotposten.
Vegg i vegg med soverommet ligger kjølerommet til Lofoten begravelsesbyrå. Her blir lik kjølt ned før de siden begraves eller kremeres.
På grunn av uvanlig mange dødsfall i kommunen, over en kort periode, har kjølerommet nådd sin maksgrense. Og lukten fra likene i naborrommet har fått ambulansepersonellet til å evakuere.
– Det har vært svært mange dødsfall på kort tid, dermed ble kjølerommet for fullt. Rommet er ikke helt tett, så lukten fra likene siver ut i naborrommet der ambulansepersonellet har soverom, forklarer Asle Eriksen, daglig leder ved Lofoten begravelsesbyrå, til Nordlys.

Sprengt kapasitet

Ifølge Eriksen har kjølerommet til Lofoten begravelsesbyrå kun plass til seks personer, men i de siste dagene har ti lik blitt oppbevart her. Dette byr på utfordringer.
– I og med at det er fullt, må noen av likene blir plassert utenfor kjølererommet. Vi må da rullere på likene slik at alle lik får kjøle. Det er klart dette lukter, sier Eriksen.
– Vanligvis er dette et sted vi oppholder lik i et døgn, men mange dødsfall fører til at likene må oppbevares her.
– Ambulansepersonellet har bedt om at vi ser på muligheten til å flytte kjølerommet ved Byparken, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul til Lofotposten.
Les mer om saken hos Nordlys