Hopp til hovedinnhold


Leier inn ambulanse-jet fra Sverige

Mange piloter meldte seg fredag ettermiddag og kveld ikke skikket til å fly (not fit for flight). Dette skjedde etter at forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og det nye flyselskapet som skal overta ambulanseflytjenesten 1. juli 2019 brøt sammen, melder Luftambulansetjenesten HF i en pressemelding.

Fra VG direkte: Helseministeren ser alvorlig på ambulanseflykonflikten: Helseminister Bent Høie ser alvorlig på konflikten mellom ambulanseflygerne og selskapet som skal ta over som operatør for Luftambulansetjenesten. – Jeg ser alvorlig på at alle ambulanseflyene ble satt på bakken fredag kveld. Jeg er blitt informert om at flygerne følte seg uskikket til å fly i går kveld, men at fem av åtte fly er i beredskap lørdag, og at flyet i Bodø er ventet i beredskap kl. 12.00.
Samtlige fly ble dermed stående på bakken fredag uten tilstrekkelig mannskap.
Helseforetaket som kjøper inn ambulanseflytjenester på vegne av de regionale helseforetakene sier situasjonen har vært svært alvorlig.
- I natt har vi stått helt uten ambulanseflyberedskap og det er ikke akseptabelt. Flyene er særlig viktig når pasienter har behov for rask transport over store avstander. En del av flyenes oppdrag kan løses med våre 13 helikoptre og med redningshelikoptre, ambulansebåt eller bil. Men totalt bortfall av flyberedskap over lengere tid truer både liv og helse. Så dette er ikke godt nok. Det sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.
Lørdag ble Lufttransport FW AS hentet inn til hastemøte hos oppdragsgiver Luftambulansetjenesten HF for å gå igjennom det som har skjedd og fine løsninger som skal hindre at noe liknende skjer igjen.
For å få utføret et viktig oppdrag som ikke ble utført i går har Luftambulansetjenesten HF i dag leid inn en ambulanse-jet fra Sverige. Det skal fly en pasient fra Nord-Norge til Gøteborg. Helseforetaket vil fortløpende vurdere å leie inn ambulansefly med mannskap fra andre flyselskap dersom Lufttransport FW AS ikke klarer å opprettholde beredskapen selskapet har forpliktet seg til.
Les hele pressemeldingen hos Luftabulansetjenesten HF