Hopp til hovedinnhold


Legevaktbråk i Lofoten

Vestvågøy kommune føler seg lurt av Nordlandssykehuset, som vil kaste legevakta ut av sykehuset på Gravdal.

Vestvågøy kommune føler seg lurt av Nordlandssykehuset, som vil kaste legevakta ut av sykehuset på Gravdal.

Legevakta holder i dag til i midlertidige lokaler inne på sykehuset.

Direktøren ved Nordlandssykehuset mener sykehjemmet er et mer egnet sted for ei framtidig interkommunal legevakt i Lofoten.

- Vi er holdt for narr

Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy synes det som skjer er stikk i strid med god samhandling. Han er opprørt over at de nå må ut av sykehuset.

- Vi er blitt holdt litt for narr, og satt på vent i mange år, i forhold til at de skulle avklare internt hvordan de vil ha det.

- Og nå får vi plutselig beskjed om at det ikke er aktuelt likevel, sier Finstad.

Vil ha felles legevakt

Høyre-ordføreren i Vestvågøy har en plan. Han ønsker å etablere en interkommunal legevakt i Lofoten sammen med Flakstad og Moskenes, inne på sykehuset på Gravdal.

Slik samlokalisering er det også på Stokmarknes og i Mosjøen. Mens legevakta i for eksempel Bodø er lokalisert utenfor sykehuset.

Best å ha separat

Erfaringene fra Bodø er gode, sier direktør Eivind Solheim. Han vil ha legevaktsentralene ut av sykehusene.

- Sykehusene bør være reservert for de som har behov for spesialisthelsetjenester.

Solheim mener det blir for mange unødige sykehusinnleggelser når legevakta ligger inne i sykehuset. Det blir også utydelige grenser mellom sykehus og legevakt. Det andre alternativet er å legge legevakta til sykehjemmet. - En god idé, synes direktøren.

Brukerne blir kasteballer

- En dårlig løsning for pasientene, mener ordfører Jonny Finstad: - Vi blir kanskje tvunget til å gjøre det, men for pasientene er det bare ulemper. De ender opp som kasteballer mellom de ulike nivåene, og må tilbringe stadig flere timer fram og tilbake i ambulanse, i stedet for at de kan komme til én plass.

Les hele saken på NRK