Hopp til hovedinnhold


Leger kunne ikke skille skader fra barnemishandling

Leger tok hver femte fraktur forsårsaket av barnemishandling for å være ulykker, viser en ny studie.

Leger tok hver femte fraktur forsårsaket av barnemishandling for å være ulykker, viser en ny studie, ifølge svenske Dagens Medicin.

Les abstraktet til studien her:

Ifølge studien var det mer vanlig at mishandling ikke ble oppdaget om barnet ikke ble undersøkt av en barnelege.

At leger kan ha vanskelig for å skille mellom benbrudd forårsaket av mishandling fra slike som er forårsaket av ulykker har også tidligere studier påpekt. Men ifølge forskerne er dette den første undersøkelsen som har gransket hvor vanlig dette er.

Forskerne har gått igjennom opplysninger om totalt 258 barn over tre år som ble behandlet for frakturer forårsaket av mishandling på Hospital for Sick Children i Toronto, Canada, mellom januar 1993 og desember 2007. Samtlige barn som ble inkludert i studien hadde vært behandlet for en fraktur tidligere.

Det viste seg at hver femte av de studerte barna, 20,9 procent, hadde vært på minst et tidigere legebesøk der man ikke hadde oppdaget at frakturen var forårsaket av mishandling.

Det var mer vanlig at mishandlingsrelaterte frakturer ikke ble oppdaget hos gutter enn hos jenter, akkurat som om barna ble undersøkt på legevakt eller vanlig akuttmottak i stedet for på en barneakutt.

Forskerne som er tilknyttet University of Toronto i Canada, anser at resultatene av undersøkelsen peker på at leger bør kontrollere andre faktorer som kan tyde på mishandling når de treffer på barn med frakturer.

Les hele saken i Dagens Medicin