Hopp til hovedinnhold


Leger jobber ofte opp mot et døgn i strekk

Ved flere sykehus jobber leger ofte vakter som er lenger enn de avtalte 19-timersvaktene. Bare ved Sykehuset Telemark har det skjedd 3000 ganger hittil i år. Pasientforeningen mener det går på sikkerheten løs, ifølge NRK Norge.

Legene og sykehusene har gjort avtaler om at sykehuslegene kan jobbe 19 timer i strekk.
Noen vakter er rolige, kanskje kan man sove, andre ganger løper legene fort i 19 timer sammenhengende.
– Sikkerheten settes på spill her. Det er altfor mange leger som jobber altfor lenge, sier Knut Fredrik Thorne, generalsekretær i Pasientforeningen.

Flere har ikke oversikt

NRK har spurt ni av landets største sykehus om hvor ofte leger har jobbet lenger enn 19-timersvaktene, noe som kan avtales lokalt: Oslo universitetssykehus, Ahus, Sørlandet sykehus, Sykehuset Innlandet, Sykehuset Østfold, Sykehuset Telemark, Stavanger universitetssykehus, Haukeland sykehus i Bergen og Universitetssykehuset Nord-Norge.
Ved noen av sykehusene har legene jobbet over den avtalte 19-timersgrensen svært mange ganger.
Stavanger universitetssykehus og Haukeland i Bergen svarer at det hos dem har skjedd om lag 100 ganger hver i år.
Ved Sykehuset Telemark har det skjedd over 3000 ganger.
Flere av sykehusene kan ikke svare NRK på hvor ofte legene hos dem jobber over 19 timer i strekk.

– Øker faren for feil

Arbeidstilsynet og direktør Ingrid Finboe Svendsen er skeptisk til at det ikke føres en strengere kontroll over hvor mye sykehuslegene faktisk jobber.
– Hvis det er sånn at de ikke gjør det, er det ikke bra, for du må ha oversikt over hvor mye du jobber for å kunne vurdere om det er forsvarlig eller ikke, sier hun.
 Hvem er det det går ut over når en lege jobber i 22 eller 23 timer?
– Det går ut over legenes helse hvis en jobber for lenge og ikke får hvilt nok mellom vaktene. I tillegg øker faren for feil, så det kan også gå ut over pasientene, sier Svendsen.
Les mer om saken hos NRK