Hopp til hovedinnhold


Leger bekymret for foreslått operatørbytte: – Det vi sitter med nå, er rett og slett en frykt for at noe sånt kan skje igjen

Helse Nord og Luftambulansetjenesten HF vurderer å flytte helikoptertjenesten som blir drevet av Forsvaret over til en sivil operatør.

Legene roper varsku og er uenige i forslaget, skriver iFinnmark (krever innlogging).

– Det å gjennomføre et operatørskifte vil kunne føre til et midlertidig tap i kvalitet. Det kan bli ustabilt når nye ansatte skal vende seg til nye rutiner og gjøre seg kjent, mener kommuneoverlege Britt Larsen Mehmi i Vadsø kommune.

Hun sitter i styret i legeforeningen i Finnmark, som har forfattet en bekymringsmelding til Helse Nord der de uttrykker sine tanker rundt et foreslått operatørbytte på helikopterressursen som har vært i drift i Kirkenes siden i fjor sommer.

Legene er bekymret for et eventuelt operatørbytte av flere grunner. Den viktigste grunnen er først og fremst at de ikke mener et slikt bytte bør finne sted om vinteren.

Utfordrende værforhold

– Som alle i denne landsdelen vet så er det utfordrende værforhold med mye is, snø og uvær vinterstid. Det vil derfor være vanskeligere for en ny operatør å begynne å fly i området på vinteren enn om sommeren. Forsvaret har utført oppdrag for luftambulansetjenesten siden sommeren 2018, og rakk å bli godt kjent før operasjonene startet høsten 2019. Det er enklere å utføre et operatørbytte om sommeren, da man slipper de ekstra utfordringene med vær og mørke om vinteren, påpeker Larsen Mehmi.

Hun legger til at den nye sivile operatøren må bruke god tid på å gjøre seg kjent i området.

– Det er forskjell på en sivil operatør og forsvaret, og det blir klart en overgang. En ny operatør må også kjøre seg kjent her. Så vidt vi vet finnes det ikke sivile operatører som er kjent her i området fra før. Det i tillegg til flere andre ting som må avklares under en startfase gjør at det kan bli ustabilt i overgangen, forteller Larsen Mehmi.

Eierdirektør i Helse Nord, Hilde Rolandsen, sier at man så langt ikke har tatt en avgjørelse på om det blir operatørbytte i nærmeste framtid.

– Status er at det ikke er fattet beslutning enda. Luftambulansetjenesten jobber videre med forslag til en løsning. Legeforeningens bekymringsmelding vil vi også komme tilbake til på et seinere tidspunkt.