Hopp til hovedinnhold


Legene mente han hadde betennelse etter velt. Døde nesten av blodpropp

Harstadmannen Sverre Chruickshank (34) fikk for seks uker siden et slag i venstre legg under et velt i et sykkelritt. Legen han oppsøkte i etterkant mente at smertene han pådro seg i leggen kun var en betennelse, melder Nordlys.

– Fem dager før jeg kollapset skikkelig, var jeg innom legevakta i Horten. Legen kjente litt på foten, og kom fram til at det kun var en betennelse. Da var hele foten, ankelen og låret steinhard, og blodårene mine poppet ut, sier Chruickshank som er bosatt på Holmestrand i Vestfold.

Han ble sendt hjem med betennelsesdempende Voltaren, og beskjed om å ta Paracet for smertene.

Pustebesvær

Onsdag skjedde det fatale. Chruickshank var på båttur med noen venner, og de hadde akkurat fortøyd den 30-fots båten ved en blåse utenfor Hankø i Fredrikstad. Chruickshank følte seg ikke bra hele dagen, og da han gikk fram for å fortøye båten, kjente han at det gikk rundt for ham.

– Heldigvis var vi bare 100 meter fra et bryggeanlegg på Hankø. Jeg gikk fra baugen og bakover i båten for å hente telefonen min, før jeg gikk framover. Da begynte det å svartne for meg, sier han.

Chruichshank tenkte at det eneste han måtte gjøre var å komme seg bakover og inn i båten, før han besvimte og falt i havet. Han klarte akkurat å få en fot over rekka før alt ble svart. Han falt ned i båten, og videre inn i kabinen.

– Fallet ga meg ei stor blodutredning på kroppen, og hele høyrearmen min er forslått. Etter hvert mens jeg lå der på dørken, våknet jeg til meg selv. Jeg hyperventlierte, fikk ikke puste, men fikk hikstet fram at vennene mine måtte ringe ambulanse.

Englevakt

Etter 25 minutter var ambulansen på plass ved kaia på Hankø. Vennene hadde fått båten inn til land, men problemene sluttet ikke der. Ambulansepersonellet klarte ikke få den uheldige harstadværingen opp av båten, og de måtte be han reise seg opp for å komme seg i land.

– Da jeg kom meg opp på kaia, ble jeg lagt på båre. Der svimte jeg av flere ganger, og jeg husker at jeg rev av oksygenmaska mange ganger. Jeg klarte ikke å få puste uansett hva de gjorde.

Chruickshank ble innlagt på sykehuset i Fredrikstad. Nå nesten en uke etter den dramatiske hendelsen, sitter han med epikrisen i hånda. Av den kan han lese at blodtrykket var svært lavt.

– Da jeg kom inn på sykehuset var jeg nesten død. Blodtrykket var på 30 over 40, og oksygennivået i blodet var på 40 prosent. Flere leger har vært innom, og mange er overrasket over at legevakta bare sendte meg hjem. Spesielt etter at blodprøven ikke viste tegn til betennelse i kroppen.

– Jeg hadde englevakt, og skulle kanskje ikke levd i dag, sier han.

Heldigvis i live

Nå varsler 34-åringen erstatningssak mot Horten legevakt.

– Det viste seg at slaget jeg fikk i leggen for seks uker siden førte til at blodet begynte å levre seg. Så ble det liggende å bygge seg opp i seks uker, før at det tok veien opp i lungene mine. Brystet var helt tett, og venstre hjertekammer var dobbelt så stort Legen sier at dersom jeg ikke hadde vært så godt trent, ville ikke kroppen min taklet dette, men når man da først får en kollaps så blir den voldsom.

Les mer om saken hos Nordlys