Hopp til hovedinnhold


Leder: Vi lanserer nye nettsider over jul

Som privatabonnent på tidsskriftet vil du få tilgang til både tidsskriftet og pluss-sidene på vår nye nettside til nesten samme pris. Her blir sakene i tidsskriftet tilgjengelige, og mer til.

Fra Ambulanseforum nr. 5 2019. Tekst: Live Oftedahl

Hjemmevakt er et stridstema i de tjenestene som fremdeles har det. De fleste er enig i at det bør avskaffes. Nordlandssykehuset er en av tjenestene som fremdeles har stasjoner med hjemmevakt. Det gir dårligere responstid, mindre faglighet og det går utover privat- og familielivet. Les mer på side 10.

Finskene har avskaffet hjemmevakt. Møt folkene og systemet helt nord i Finland, i reportasjen «I grenseland». I grenseområdene tar de gjerne imot god norsk akutthjelp, og de forundrer seg over at Norge har tre nødnumre.

Hypotermiforebygging er et av de viktigste tiltakene for å redde alvorlig syke og skadde. Mountain Lab har holdt på noen år med praktisk forskning i felt, blant annet for å finne ut hvilke oppvarmingsmetoder som er best. Hør mer om hypotermiforskning, hypotermiforebygging og MountainLab.

«Look to England» sies det ofte i norsk ambulansetjeneste. Vi tok turen dit og hospiterte på en stasjon utenfor London. Det viste at hverdagen kanskje ikke er så forskjellig fra den norske. Samtidig har de klart et par ting vi ikke har i Norge - blant annet har de en felles nasjonal MOM som de kaller JRCALC - Joint Royal Colleges Ambulance Liaison Committee sin egen app. Som i Norge tilbys fremdeles en praktisk vei til å bli ambulansearbeider, men tjenestene krever i større grad bachelor enn tidligere.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.