Hopp til hovedinnhold
Arteriovenous malformation (AVM) in the brain


Lanserer spill for å lære om slagpasienten

Stiftelsen Norsk Luftambulanse lærer ambulansestudenter om slagpasienten via nytt spill.


Det er ikke ofte Stiftelsen Norsk Luftambulanse lanserer dataspill.

Men nå skal ambulansestudenter ved OsloMet få øve seg på å stille presise diagnoser på pasienter med mistenkt hjerneslag, slik at de kommer raskere til riktig behandling. Dette skriver stiftelsen på sine nettsider.

Spillet de skal lære seg heter ­GameStroke, som på norsk betyr «Slag­spillet». Målet er at spillet skal gjøre det ­enkelt og underholdende å trene på klinisk undersøkelse av hjerneslagpasienter.

– I spillet GameStroke kommer du hjem i stua til en 3D-animert pasient, som viser forhåndsprogrammerte slagsymptomer, sier Maren Ranhoff Hov, seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Som spiller skal du registrere disse symptomene ved å bruke skalaen som i dag er forbeholdt slagspesialistene inne på sykehuset. Den kalles NIHSS, og er en serie sjekkpunkter som er grundig forankret i internasjonal forskning. 

– Hvordan vinner du et spill som GameStroke?

– Først og fremst ved å gjenkjenne symptomene og gi dem en helt riktig rangering på skalaen. Du får også plusspoeng hvis du klarer å gjøre det på relativt kort tid, men det er presisjon som teller mest.

Og jo mer du spiller, desto bedre blir du.

Vil gi opplæring til hele landet

Maren Ranhoff Hov forteller at ideen til spillet kom i forbindelse med den forrige hjerneslag-appen hun arbeidet med: eStroke.

Den bruker illustrasjoner for å lære ambulansearbeidere å bruke nettopp NIHSS-skalaen i undersøkelsen av slag­pasienter.

eStroke-appen var sentral i et forskningsprosjekt der 250 ambulansearbeidere og 30 leger brukte appen i det daglige arbeidet.

Med seg på laget har hun para­medic og forskerkollega Astrid Harring ved OsloMet.

– Vi håper helsemyndighetene kan rulle ut eStroke-løsningen for ambulanse­personell i hele Norge.

Dette er en kompleks og omfattende undersøkelse, som krever mye øvelse og hyppige repetisjoner for å kunne gjøres både raskt og korrekt.

Derfor er det viktig med grundig forskning og utvikling, slik Stiftelsen Norsk Luftambulanse nå gjør, påpeker Maren Ranhoff Hov. 

Vi håper helse­myndighetene kan rulle ut eStroke-løsningen for ambulanse­personell i hele Norge.