Hopp til hovedinnhold


Lærer å forstå ultralyd med app

Det brukes stadig oftere ultralyd. Nå er det utviklet en app som skal lære opp helsepersonell til å tolke ultralydbildene, melder Gemini - forskningsnytt fra Sintef og NTNU.
En ny app skal gi helsepersonell nødvendig trening og erfaring i å tolke ultralyd.
– Det er stadig lavere terskel for å bruke ultralyd, og flere må lære seg å tolke det de ser. Derfor er det viktig at de blir eksponert for mange forskjellige ultralydbilder, sier SINTEF-forsker Frank Lindseth.

Kan spare narkoser

De fleste forbinder ultralyd med fosterundersøkelser, hvor man som kjent kan se at utviklingen til barnet er riktig. Det mange ikke er klar over er at man i dag kan ta ultralyd av det aller meste på kroppen, og bruke det til blant annet å undersøke prostata og hjerte, samt til ulike inngrep, som for eksempel å fjerne en svulst i hodet.
– En stor fordel med ultralyd er at den gjør mange undersøkelser og inngrep enklere og mindre tidkrevende å gjennomføre, og dessuten lettere for pasienten. Ved mange tilfeller kan ultralyd for eksempel spare en pasient for full narkose, forteller anestesilege Kaj Johansen som har bidratt med data. Han synes appen er blitt nyttig og instruktiv.

Motiverende med spill

Frank Lindseth har flere års erfaring med bruk av ultralyd. Ideen til en app har han hatt i flere år, men det har vist seg vanskelig å få midler til å realisere den. Nå har han fått hjelp av masterstudenter i datateknikk ved NTNU til å lage en betaversjon.
Appen er utformet som et spill for å gjøre det motiverende å lære, forklarer masterstudentene.
– Tilbakemeldingene vi har fått fra helsepersonell som har prøvd den har vært positiv. De var overrasket over hvor gøy det var å bruke den, forteller Hanna Holler Kamperud og Solveig Hellan.
Spillet har tre vanskelighetsgrader, slik at man kan få nye utfordringer etter hvert som man blir flinkere. På den første vanskelighetsgraden får man all hjelpen man trenger mens på det vanskeligste nivået jobber man på tid.
– På den måten kan man alltid forbedre seg, forklarer studentene.
Planen er at appen skal legges ut på Google Play (Android) og App Store (iOS) – og bli tilgjengelig for alle, så fort man får lagt inn litt mere datamateriale opplyser Lindseth.
Les mer om saken hos Gemini