Hopp til hovedinnhold


Lå skadd på veien i 24 minus: Bilene svingte bare unna

Ambulansemiljøet i Finnmark er rystet: – Kunne ha frosset i hjel, sier de til Finnmark Dagblad.

Viggo Hansen skled på det glatte føret under en spasertur mandag kveld. I fallet brakk han håndleddet og slo skulderen ut av ledd. Han ble liggende på veien i veikrysset ved Mesta i Lakselv, like etter avkjørselen fra E6.

– Det var så store smerter at jeg holdt på å besvime. Jeg klarte ikke komme meg opp i det hele tatt, forteller Viggo.

– Det kjørte to-tre biler forbi meg

I smerter og i 24 kuldegrader lå han på bakken, én meter ut i kjørebanen, og så at flere biler passerte uten stanse for å hjelpe han.

– Det kjørte to-tre biler forbi meg, sakte og folk kikket ut ruta. Jeg tenkte at de skulle stoppe lenger borte, men de svingte rundt meg for ikke å kjøre på meg.

– Jeg husker ikke så mye på grunn av smertene, men jeg ble forferdet da de ikke stanset, sier han.

Det var en yngre gutt fra Hammerfest som stanset, og kom ut for å hjelpe Viggo.

Redning kom

– Unggutten spurte meg hvordan det går, og hva som hadde skjedd. Deretter hjalp han meg opp og inn i bilen, og kjørte meg til legevakta.

Deretter gikk turen rett til Hammerfest sykehus. Der ligger Viggo fortsatt innlagt tirsdag formiddag.

Rystet

AmbulansearbeiderDag Rune Straumsnes har fått vite om hendelsen gjennom andre kanaler, og karakteriserer hendelsen der folk ikke stanset for en mann i nød, som alvorlig.

– Jeg er nærmest opprørt over at det går an. Han kunne ha frosset i hjel, for det er bare minutter om å gjøre før man blir nedkjølt i denne kulda. Jeg synes det er horribelt at folk er så uansvarlig, sier Straumsnes.

Han antar at bilistene passerte fordi de tenkte at det kunne ha vært en rusmisbruker eller alkoholiker som lå på veien. Han betegner det hele som skremmende.

Plikt til å hjelpe

Selv om det hadde vært plussgrader ute skal man ikke unnlate å stanse for en person som ligger på veien.

– Folk må tørre å stoppe. Det er ikke bare banditter rundt i verden. Jeg er sikker på at i 99,99 prosent av slike tilfeller så har folk fått et illebefinnende, sier den erfarne ambulansearbeideren.

Les mer om saken hos Finnmark Dagblad