Hopp til hovedinnhold


Kurser utelivsbransjen om syntetisk narkotika

Over hundre ansatte ved utesteder i Oslo har gått på kurs om syntetisk narkotika og hvordan de kan vite når det er på tide å ringe 113, skriver infoavdelingen ved Oslo universitetssykehus på sitt intranett.

Målet med kurset er å lære hva de skal se etter og hva de skal gjøre om de mistenker at gjestene er påvirket av syntetisk narkotika, en ny type narkotika som kan være ekstremt helseskadelig. Slik kan utestedene bidra til å begrense skader og redde liv.
Kurslærerne var Knut Erik Hovda og Fridtjof Heyerdahl, begge overleger ved Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNe-medisin, som ligger under akuttmedisinsk avdeling på Ullevål.
Fange opp i tide
– Poenget er å fange opp tidsnok de som bør til sykehus. Det er viktig å unngå at folk som er i faresonen sendes hjem eller på glattcelle, sier Knut Erik Hovda.
Lars Eikefjord, eier av utestedet John’s Bar i Oslo sentrum er fornøyd med kurset:
– For oss er kurset en hjelp til oss selv i å hjelpe andre. Det gagner oss som utested hvis våre ansatte har kunnskap som kan bidra til å redde et menneske i tide. I følge bareieren er syntetisk narkotika i vanlig i bruk blant utelivsfolket.
Europeisk prøveprosjekt
Kurset er et prøveprosjekt rettet mot servitører, bartendere, dørvakter og andre utelivsansatte. Det gjennomføres samtidig i fire samarbeidebde europeiske land og skal evalueres grundig før det gjøres til et fast tilbud.
Prosjektet inngår i Euro-DEN-prosjektet. Dette er et europeisk nettverk som skal samle kunnskap, dele erfaringer om syntetisk narkotika. Nettverket er et samarbeid mellom akuttmottak og sykehus i 11 europeiske land, og startet opp i oktober 2013.