Hopp til hovedinnhold


- Kunne gått så mye verre

Statens vegvesen sprengte vekk fjell for tre år siden på samme sted som Lavprisekspressen veltet lørdag morgen.

Statens vegvesen sprengte vekk fjell for tre år siden på samme sted som Lavprisekspressen veltet lørdag morgen, skriver Adressa.

Vegvesenets sikkerhetstiltak kan vise seg å ha reddet livet til flere busspassasjerer. Til en prislapp på 170 000 kroner. En passasjer ble lettere skadet, og sendt på sykehus etter bussvelten.

- Det er vanskelig å si hvilke skader som hadde blitt påført bussen og passasjerene hvis vi ikke hadde gjort tiltakene i 2007, men sansynligheten er stor for at skadeomfanget ville vært mer alvorlig, sier senioringeniør Odd Nygård ved Statens vegvesen region midt.

«Ettergivende» terreng

Det var Nygård selv som tok initiativet til å utbedre enkelte partier langs E6 mellom Oppdal og Ulsberg høsten 2007. Å utbedre en smal, svingete, uoversiktlig og ulykkesbelastet strekning kan fort bli en dyr affære, men Nygård mente det var mulig å gjøre det for en lav kostnad.

- På nøyaktig samme sted hvor bussen kjørte utfor hadde vi gjort tiltak i en lengde på 250 meter. Det ville blitt en bråstopp i en fjellknaus for bussen dersom vi ikke hadde gjort tiltakene, hevder Nygård.

Transportøkonomisk institutt har regnet ut samfunnskostnadene for en trafikkulykke med følgende alvorlighetsgrad:

Lettere skadet: 900 000 kroner

Alvorlig skadet: 6 700 000 kroner

Meget alvorlig skadet: 20 100 000 kroner

Dødsfall: 29 300 000 kroner

Se bilder og les mer om saken i Adressa