Hopp til hovedinnhold


Kritiserer NRK etter «113»-opptak

Vibeke Larsen reagerer kraftig på at sykehuset innhentet samtykke til å filme hennes svært hjertesyke far, melder Dagbladet.

Mandag morgen fikk tidligere Sametingspresident Vibeke Larsen (48) beskjed om at hennes far (77) hadde hatt en hjertestans og ble sendt med helikopter fra Narvik til Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø samme dag.

– Min fåmælte far, som heller går en gang for lite til lege enn en gang for mye, og som aldri sier nei, har blitt omringet av NRKs «113»-team, skriver Larsen i et opprørt innlegg på Facebook.

Larsen er selv innlagt på UNN Tromsø, og dro derfor rett til sykehusets akuttmottak for å møte sin far. Der møtte hun på kamerateamet som produserer neste sesong av NRKs realitydokumentar «113».

– Da han kom inn, var det ikke plass til oss i heisen fra 5. til 9. etasje, fordi kameraene skulle være med inn. Det var det eneste stedet vi kunne ha snakket med ham, sier hun til Dagbladet.

I verste fall kunne det vært siste gang de snakket sammen, forteller hun.

– Jeg eksploderte, sier hun, og fortsetter:

– Som pårørende er det belastende i en sådan kritisk situasjon å bli møtt med kamera, og attpåtil bli forvist ut av heisen fordi det ikke var plass til kamera.

– Etisk og lovmessig riktig?

Nå setter hun spørsmålstegn ved om helsepersonell skal få innhente samtykke hos syke mennesker på vegne av NRK - og om hennes svært hjertesyke far i det hele tatt var i stand til å samtykke til å bidra i et TV-program.

– Eldre mennesker, som min far, har stor respekt for helsepersonell. De har autoritet. Når de spør om samtykke, tenker man at de bare vil ditt beste. Da tror jeg det er veldig lett å si ja.

Med bakgrunn i denne opplevelsen har hun nå sendt brev til helseminister Bent Høie, der hun ber om en lovmessig og etisk vurdering av praksisen.

– Jeg vil håpe og tro at deltakelse eller ikke deltakelse i dette showet ikke vil ha noe å si for behandlingen, og jeg har derfor vanskeligheter med å se at en slik samtykkeinnhenting tilhører helsepersonellets oppgaver, skriver hun i brevet.

– Sårbar situasjon

Larsen understreker at NRK allerede har tatt kontakt med henne. De har sagt at de ikke kommer til å vise opptakene av faren på TV så lenge familien ikke er enig i det. Men hun er likevel skeptisk.

Les mer om saken hos Dagbladet