Hopp til hovedinnhold


Kritiserer lærlingkutt i Nordlandssykehuset

Det har gått rykter om at Nordlandssykehuset dropper å ta inn lærlinger i år. Dette er feil. 
– Vi tar inn akkurat det vi hadde planlagt i fjor, sier Loke Gulliksen, ambulansesjef ved Nordlandssykehuset (NLSH), og avkrefter med dette ryktet.
Ryktet nådde også media i går. Da gikk Vesterålen Online ut med en artikkel hvor fylkesrådsleder Tomas Norvoll kritiserer NLSH:
På grunn av nye krav om at minst to personer på hver ambulanse skal være sertifisert, velger Nordlandssykehuset ikke å ta inn lærlinger, skriver Vesterålen Online feilaktig.
Fylkesrådsleder Tomas Norvoll mener Nordlandssykehuset fraskriver seg et samfunnsansvar, når de nå velger ikke å ta inn lærlinger.
– Når Nordlandssykehuset nå velger å ikke ta inn lærlinger, velger de i praksis bort den beste rekrutteringen til framtidig kompetanse og kontinuitet i ambulansefaget, påpeker fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i en pressemelding.
Bakgrunnen for ryktene er at ny akuttmedisinforskrift som trådte i kraft i mai, fastslår at lærlinger i praksisen sin må fungere som tredjemann på en ambulanse, også det andre året. Tradisjonelt har andreårslærlingene blitt satt i produksjon som andremann på bilen.

Legger ned ambulansefag i Sandnessjøen

Ny forskrift stiller også krav til at begge på en ambulanse skal ha utrykningssertifikat og sertifikat for kjøretøyklassen, noe som vil diskriminere ambulanselærlinger under 20 år.
Les også: Nye krav rammer ambulanselærlinger
Vesterålen Online skriver også at på grunn av Nordlandssykehusets bestemmelse, velger Nordland fylkeskommune nå å igangsette kun én klasse i ambulansefaget, til tross for at søknaden til utdanningen er bra. Ambulanseutdanningen i Sandnessjøen faller derfor bort.
– Å la ungdommene sitte to år på skolebenken, uten at de får fullført sin utdanning med de siste to årene som lærling, vil være å lure unge nordlendinger til å kaste bort studietid, påpeker Norvoll.
Les mer om saken hos Vesterålen Online