Hopp til hovedinnhold
NOR EMT på oppdrag i Italia. Foto: DSB
NOR EMT sitt oppdrag i Italia er ferdig etter tre uker. Foto: DSB


Kristeteam har nå returnert fra korona-episenteret i Italia

Som å komme inn i en apokalyptisk skrekkfilm.

Lege Bjarte Askeland og det norske kriseteamet ble møtt av en uvirkelig stemning da de ankom Bergamo, skriver VG.

Nå har situasjonen snudd i Nord-Italia, forklarer nordmennene.

Etter nesten daglige dødsfall og enormt trykk på intensivbehandlingen på sykehuset, kunne teamet returnere til Norge en uke før planlagt på grunn av positiv utvikling i Italia.

Tirsdag formiddag kom det norske kriseteamet med helsearbeidere hjem, etter tre uker i det som er omtalt som episenteret for virussmitten i Italia.

– Dersom en ble skrevet ut eller døde kom det raskt en pasient fra en sengepost som var dårlig og trengte intensivbehandling. Etter noen uker forbedret situasjonen seg så mye at det faktisk var ledige senger på intesivavdelingene.

Det gjorde at stemningen ble veldig mye mer positiv, sier lege Bjarte Askeland til VG.

Den positive utviklingen gjorde at det norske kriseteamet kunne returnere allerede tirsdag formiddag.

Italienske leger hadde før det norske teamet dro fortalt om marerittligende tilstander i Italia der helsevesenet måtte velge ut hvem som skulle få livreddende hjelp og ikke.

Lederen for det norske helseteamet Johnny Aslaksen har skjønt at det italienske helsevesenet ble overveldet nesten fra en dag til den neste og at flere tusen pasienter var sykehusenes første møte med virussmitten, noe som ikke ble håndterbart.

Det kunne skjedd her også , men alle tiltak har foregrepet dette og sørget for en veldig sakte utvikling i stedet for et smell som skjedde der, sier Aslaksen tilbake i Norge.