Hopp til hovedinnhold


Krever bedre helikopterdekning

Ordførere i kommuner som har lengre utrykningstid for luftambulanse enn 45 minutter, raser mot det de mener er for dårlig beredskap, skriver NRK Norge.

Les også pressemelding fra Helse Nord: Lokal ambulanse og legevakt viktigst

Og Helse Sør-Øst: Forsvarlig ambulansedekning

46 kommuner er helt eller delvis utenfor helikoptersirklene, noe som vil si at utrykningstiden med helikopter er mer enn 45 minutter. Nå krever flere ordførere at helikopterambulanseberedskapen må bli bedre.

Som NRK fortalte på nyhetene i går, er det et nasjonalt mål at 90 prosent av befolkningen skal nås innen 45 minutter med legebemannet ambulanse. For Trysil er det 59 minutter til nærmeste legehelikopter.

166.000 personer er i dag utenfor luftambulansens sirkler. Det er 46 kommuner som er helt eller delvis utenfor. I sju kommuner i Finnmark tar helikopteret lenger tid enn 45 minutter.

– Jeg synes det er uakseptabelt at vi ligger så langt unna de nasjonale målene. Når vi har et nasjonalt mål, bør det gjelde for hele landet og hele befolkningen, sier ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen.

Kan ikke love noe

Det blir ingen helikopterbase i Innlandet med det første. Det sier direktør for medisin og helse i Helse Sør-Øst, Alice Beahte Annersgaard.

– Vi har ingen planer om å etablere flere luftambulanser i Innlandet. Når vi skal utvide tilbudene, må vi heller se på mulighetene for å ha en bedre dekning med legebilambulanse.

Les mer om saken hos NRK