Hopp til hovedinnhold


Krevde ekstra kryptering til 20 millioner kroner

Til tross for at det nye digitale nødnettet er nesten umulig å avlytte, forlangte Justisdepartementet ekstra kryptering til en kostnad av cirka 20 millioner kroner.

Til tross for at det nye digitale nødnettet er nesten umulig å avlytte, forlangte Justisdepartementet ekstra kryptering til en kostnad av cirka 20 millioner kroner, skriver VG.

Les også: Nødnett med bakkekontakt

Nødnettet vil få full dekning

Får ikke satt opp nødnettmaster

Leverandørforsinkelser fordyrer nødnettet

I går feiret politiet og Direktoratet for nødkommunikasjon oppstarten av det digitale nødnettet med vellykkete sendinger i Østfold.

- Dette er en stor dag for oss, som har jobbet mange år for på få til dette, sa direktør Tor Helge Lyngstøl i direktoratet.

Les også i Moss Avis: Follo-politiet tar i bruk nytt nødnett (i dag fredag den 18. desember!)

Sendingene over nettet er kryptert og dermed lukket for alle andre enn de autoriserte brukerne i politiet. Den eneste teoretiske muligheten for avlytting er i den siste etappen av sambandet, som går over Telenors linjer.

De aller fleste politietater i Europa som har kjøpt samme system som de norske nødetatene, bruker utstyret uten såkalt ende-til-ende kryptering.

Minst 15 millioner kroner
Kravet fra Justisdepartementet innebærer ifølge kilder i politiet en ekstrakostnad på rundt 3000 kroner per håndsett. Dette utgjør for politiets del cirka 15 millioner kroner.

I tillegg kommer ekstrautgifter til drift for å holde orden på kryptonøklene, blant annet.

- Er ikke dette en råflott bruk av penger, avdelingsdirektør Tore Lorentzen i Politidirektoratet?

- Jeg kjenner ikke til disse summene, men vi trengte kryptering fra basestasjonene til operasjonssentralen fordi vi er opptatt av nettet skal være avlyttingssikkert. Årsaken er at vi bruker samme løsning for politiet, Kripos og PST, som håndterer følsom informasjon, sier Lorentzen.

Vil ikke kommentere ekstrautgift
De andre nødetatene som skal koblet seg på som brukere av nødnettet, brannvesen og ambulansetjenestene, har ikke bestilt ekstra kryptering.

Politiets Data- og Materielltjeneste (PDMT) vil ikke kommentere de oppgitte ekstrautgiftene på 15-20 mill. kr. av konkurransehensyn, men kommunikasjonsdirektør Espen Strai sier til VG Nett at de tok kostnaden for å hindre hacking eller utro tjenere tilgang til sensitiv informasjon.

Sprekker hardt
Nødnettet har så langt vært en enorm utgift for staten og de mange ulike etatene som skal delta. Selve kostnaden på hele nettet er ifølge Teknisk Ukeblad 3,5 milliarder kroner totalt men prosjektet sprekker allerede i første byggetrinn.

Senest tidligere i desember ble det bevilget 110 millioner ekstra, kun i første byggetrinn, for å kunne fortsette prosjektet.

Les hele saken i VG