Hopp til hovedinnhold


Kjemper for luftambulanse i Helse Fonna

16. juni fikk Tore Rønnestad et alvorlig hjerteinfarkt. Han overlevde takket være helikoptertransport. Nå kjemper Rønnestad og mer enn 5.000 andre på Facebook for egen luftambulanse i Helse Fonna.

16. juni fikk Tore Rønnestad et alvorlig hjerteinfarkt. Han overlevde takket være helikoptertransport. Nå kjemper Rønnestad og mer enn 5.000 andre på Facebook for egen luftambulanse i Helse Fonna.

Les hele saken i Haugesunds Avis: - Flaks reddet livet mitt

HAUGESUND: - Jeg våknet om morgenen med fryktelige smerter i brystet. Siden jeg er sjåførlærer og kan litt om førstehjelp, skjønte jeg straks at det var alvorlig, sier Rønnestad.

Han ringte derfor 113, og ambulansen kom raskt hjem til ham i Frederik Stangs gate, fem minutter fra Haugesund sjukehus.

- De tok EKG av meg hjemme, og da vi kom til sykehuset i Haugesund ble resultatet sendt til Stavanger universitetssjukehus, forteller Rønnestad.

Helikopter ble redningen

I Stavanger forsto de med en gang at situasjonen var svært alvorlig, og sendte derfor luftambulansen nordover til Haugesund.

Rønnestad ble hentet av helikopteret på sykehuset i Haugesund, og etter tolv minutter ankom han Stavanger Universitetssjukehus. Der stod operasjonsteamet klart.

- De hadde allerede klargjort et operasjonsbord for en pasient som skulle foreta en utblokking. Så jeg kom til duk og dekket bord, sier Rønnestad.

- Reddet av tilfeldigheter

Rønnestad hadde også hellet med seg på andre måter den 16. juni i år. Rett etter ankomsten til Universitetssjukehuset kom det melding om en trafikkulykke i Etne og en på Norheim. Legehelikopteret fra Stavanger fløy da til Etne, mens det ble rekvirert ambulanse til Norheim.

- Hva hvis ulykken i Etne hadde skjedd like før jeg fikk infarktet, eller helikopteret hadde vært opptatt et annet sted, undrer Rønnestad.

Da hadde ikkee sjåførlæreren vært i live idag, tror han selv og priser tilfeldighetene for at han overlevde.

- Jeg er takknemlig for at kabalen gikk opp og at alt klaffet denne gangen.

Kritiserer politikere

Men Rønnestad mener at en egen luftambulanse nå må stasjoneres i Helse Fonna-området.

- Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har sagt at det ikke er behov for det. Men det er så mange utrykninger til Haugalandet og Sunnhordaland at vi bør ha eget helikopter. Politikerne som setter foten ned for dette, gambler med menneskeliv. Det burde ikke stå på penger i denne saken.

Nå ønsker Rønnestad og snart 5.000 andre helikopterforkjempere å legge ekstra press på politikerne ved å bruke internett.