Fagstoff
Kan redde flere tusen liv i året
En norsk lege har funnet en metode som kan redde flere tusen liv i året på landsbasis. Bruk av ultralyd ved hjerteinfarkt og hjerteproblemer revolusjonerer legepraksisen.
En norsk lege har funnet en metode som kan redde flere tusen liv i året på landsbasis. Bruk av ultralyd ved hjerteinfarkt og hjerteproblemer revolusjonerer legepraksisen,skriver NRK Sørlandet.
Les også: Ultralyd for tidlig risikovurdering
Mer om ultralyd: En studie i USA viser at ambulansepersonell kan gjøre like gode tolkninger som leger av ultralyd etter et kurs
Små ultralydapparater kåret til årets oppfinnelse i 2010
Og: MR avdekker alvorlig hjertesykdom
– Dette vil kunne redde mange liv, sier lege Bjørnar Leangen Grenne i Arendal.
Hjerterevolusjon
Doktorgradsarbeidet til legen har revolusjonert måten å behandle hjertepasienter på.
Praksisen ved de fleste sykehus i dag er såkalte EKG-undersøkelser, mens Leangen Grenne har tatt i bruk ultralyd i sine undersøkelser.
Det har gitt sjokkerende resultater.
Der EKG-undersøkelsene ikke klarer å sile ut de som trenger øyeblikkelig hjelp, kan den nye ultralydmetoden gjøre nettopp dette.
Unngår hjertesvikt
– Det vi har sett nå når vi har satt dette i system, er at mange har store innsnevringer i kransårene til hjertet, sier legen.
Dette er ikke de tradisjonelle EKG-undersøkelsen i stand til å fange opp, og dersom behandlingen uteblir, er det fare for hjertesvikt og innfarkt.
Men ved bruk av ultralydundersøkeler kan flere tusen mennesker reddes årlig - bare i Norge.
– Dette vil kunne redde mange liv, og det vil kunne gi mange personer et bedre liv, fordi de unngår å få hjertesvikt, sier Leangen Grenne.
Legen mener sine funn er alarmerende i forhold til den eksisterende EKG-praksisen.
– Det vi har vist er at det ikke er godt nok, sier legen om dagens rutiner.
Vil ta tid å innføre
Legens resultater har vekket internasjonal oppsikt, og er nå innført på sykehuset i Arendal og på rikshospitalet i Oslo.
Men han er redd det vil ta tid før ultralydundersøkelsene er normal praksis på alle sykehus.
– Det er en helt endret tankemetode i forhold til hjerteinfarkt. Derfor kommer det til å ta litt tid å endre praksisen internasjonalt. Men jeg tror ganske sikkert at det i løpet av de neste 2-3 årene vil være veldig mye endret i forhold til måten man tar i mot pasienter med hjerteinfarkt på på sykehus over hele verden, sier Leangen Grenne.
15000 nordmenn rammes årlig av hjerteinnfarkt.