Hopp til hovedinnhold


- Kan gå ut over liv og helse

Luftambulanse-pilotene nektes å bruke nattbrillene: Flere ganger de siste dagene har ambulansehelikopteret i Trondheim stått på bakken, fordi pilotene ikke lenger får lov å benytte utstyr som gjør det mulig å fly i mørket.

Luftambulanse-pilotene nektes å bruke nattbrillene: Flere ganger de siste dagene har ambulansehelikopteret i Trondheim stått på bakken, fordi pilotene ikke lenger får lov å benytte utstyr som gjør det mulig å fly i mørket, skriver Adressa.

Tidligere: Får ikke fry med nattsynbriller

Norsk Luftambulanse får ikke lenger bruke nattsynsbriller, og dette fører til at de ikke kan fly under vanskelige forhold.

Trakk godkjenningen

20. april trakk Luftfartstilsynet tilbake en midlertidig godkjenning som pilotene i luftambulansen hadde for å bruke slikt utstyr.

Nattsynsbrillene forsterker lyset 3000 ganger og gjør flyging i mørket sikrere.

Norsk Luftambulanse har brukt utstyret siden 2005, men må nå vente på en endelig godkjenning før de igjen får ta i bruk brillene.

Må si nei til flere oppdrag

- Dette var ikke noe problem i sommer, men nå er det blitt mørkt. Det betyr at vi nå må si nei til en del oppdrag der vi før kunne rykke ut med helikopter, forteller Gunnar Vangberg, lege ved luftambulansen.

De siste dagene har det vært flere tilfeller hvor helikopteret har vært holdt på bakken, som direkte følge av at pilotene ikke får bruke spesialbrillene. I stedet må luftambulansen bruke vanlig sykebil under oppdragene, noe som kan innebære flere timer ekstra transporttid til nærmeste sykehus.

Se tv-innslag på Adressa.no og les mer om saken